Az orvosi képalkotó eszközöktől kezdve szélturbinákon át a vasúti szerelvényekig számos terméket gyártó és pénzügyi szolgáltatásokkal is foglalkozó vállalat arra számít, hogy a makrogazdasági környezet "nyomott" marad a következő évben a geopolitikai és gazdasági kockázatok miatt. A problémák különösen erős csapást mérnek az olyan rövid életciklusú termékei iránti keresletre, amelyeket az autó- és gépgyártó ágazatokban használnak. E vállalatok piacán a Siemens "mérsékelt csökkenést" valószínűsít a jövő évre.

A 2018/19-es üzleti év utolsó negyedében a Siemens árbevétele éves összevetésben 8 százalékkal, 24 milliárd 522 millió euróra, a rendelésállomány pedig 4 százalékkal, 24 milliárd 707 millió euróval emelkedett - idézi az MTI.

A kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti kiigazított eredmény (EBITA) 20 százalékkal, 2 milliárd 641 millió euróra nőtt. A nettó nyereség 116 százalékkal, 1 milliárd 470 millió euróra, részvényenként 1,63 euróra emelkedett az egy évvel korábbi 69 centről.

Az ipari tevékenységek területén mind a hat üzletágnál növekedést regisztráltak a szeptember 30-án zárult negyedévben. Azonban lassult a növekedés a zászlóshajó, a gyártási folyamatok automatizálásával és digitalizálásával foglalkozó Digital Factory elnevezésű üzletágban, ennek árbevétele csak 4 százalékkal emelkedett, 4,28 milliárd euróra, az új rendelések állománya pedig 2 százalékkal, 4 milliárd euróra csökkent.

Az egész pénzügyi évet tekintve a Siemens árbevétele 86 milliárd 849 millió euró volt, ami 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 83,04 milliárd eurót. Az adózás utáni nyereség viszont 8 százalékkal, 5 milliárd 648 millió euróra mérséklődött. A vállalat rendelésállománya 97,99 milliárd eurót tett ki szeptember végén, ami 7 százalékos növekedés az előző üzleti évben elért 91,29 milliárd euróhoz viszonyítva.

A Magyarországon is érdekelt vállalat az üzleti év végén világszerte 385 ezer embert foglalkoztatott, többségüket, 269 ezer embert Németországon kívül.

Nem a Siemens az egyetlen ipari nagyvállalat, amelynek teljesítményét hátráltatja a világgazdasági növekedés lassulása. Különösen jelentős ellenszéllel küzd az autóipar, a helyzetet tovább rontják az amerikai-kínai kereskedelmi háború hatásai. A Siemens svájci riválisa, az ABB gépipari konszern az Egyesült Államokban és Kínában romló feltételeket okolta, hogy csökkentek eredményei a harmadik negyedévben. Az amerikai General Electric pedig nemhogy nyereséget, hanem közel 9,5 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el a harmadik negyedévben.