A General Motors Corp. és a Chrysler LLC tulajdonosa, a Cerberus Capital Management befektetőt keres a két társaság fúziójához. Tetszene nekik egy olyan pénzember, mint Warren Buffet, aki nemrégiben jelentős pakkot vásárolt a General Electric és a Goldman Sachs olcsóvá vált részvényeiből - jelentette a Financial Times. A felek a Reuters értesülése szerint legalább egy nagy potenciális befektetővel felvették már a kapcsolatot.

A GM és a Cerberus illetékesei nem kommentálják az két autógyártó fúziójáról szóló értesüléseket. Ha létrejönne az új nagy cég, az az USA piacának egyharmadát birtokolná. A GM elbocsátaná a Chrysler 30-40 ezer alkalmazottját és bezárná a kisebb vállalat 14 üzemének többségét.

A Cerberus a Renault-Nissan párossal is tárgyal. A Nissan a Detroit News szerint ajánlatott tett a Chrysler 20 százalékára - a Cerberus jelenleg a cég 80 százalékát birtokolja, a többi a régi tulajdonos Daimler kezében van -, és Charlos Ghosn, a francia és a japán cég vezérigazgatója állítólag elküldte együttműködési javaslatát a Cerberus vezetőinek.

Szakértők azonban kételkednek abban, hogy a Renault-Nissan finanszírozni is tudná ajánlatát. A francia cég adóssága 1 milliárd dollár fölé nőtt, miután megvette az orosz AvtoVaz negyedét, a Nissannak ugyan van pénze, de tegnap 9 százalékkal zuhantak részvényei a tokiói tőzsdén meg az ajánlattétel hírének bejelentése előtt.

Emellett szakértők szerint azok a befektetők, akik két éve megakadályozták a GM-Renault-Nissan hármas létrejöttét, most is keresztbe tennének a francia-japán tulajdonszerzésnek.