Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amikor a Szuezi-csatornán Ever Given megfeneklése után megjelentek az első hírek, hogy a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalának lebénulása miatt számos termék válhat ideiglenesen hiánycikké, az Egyesült Királyság lakói mit sem sejtve kertészkedtek tovább. Nem várt fordulat volt, hogy a kerti törpék egy konténerbe zárva várják, hogy az egyiptomi szakemberek kiszabadítsák a teherhajót.

De nemcsak a késztermékek, a nyersanyagok beszerzése is egyre nehezebbé vált, ami azzal együtt, hogy az Egyesült Királyságban a tavasszal beindult a kertészkedési láz, odavezetett, hogy elfogytak a kerti törpék a szigetországban. 

Mivel már 2020 utolsó három hónapjában a barkácsáruházak eladásai 35 százalékkal, míg a kertészeti szakboltok forgalma 8,5 százalékkal nőttek a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint, eleve nagyobb volt a kereslet. A karantén miatt sokan szépítették a kertjüket, amibe a britek előszeretettel vettek kertitörpéket. Tehát eleve egy feszes piacot ért el a szállítási fennakadás.

"Nem, nem, nem. Nincs egy darab [törpe sem. Határozottan hiány van. Ez egy összetett dolog, mivel a kertészeti áruházakban nagyon nagy a forgalom. Megnéztem néhány márciusi adatot, amelyek szerint a kertészeti központokban 97 százalékkal nagyobb volt a forgalom, mint 2019-ben" - idézi a Guardian a Ian Byrne-t, a gloucestershire-i Whitminsterben található Highfield Garden World helyettes vezetőjét, aki szerint hat hónapra sem lehet előjegyezni egy darab törpét sem.

Egy időre még az ország törpeéhségét ki tudják elégetni úgy, hogy drágábban európai áruházakból vásárolnak termékeket, de kérdés, hogy mikor rendeződhet megnyugtathatóan a gnómellátás.