A Kyiv Post szerint egy "rejtélyes harkovi üzletember", Szerhij Kurcsenko áprilisban 18 millió köbméter gázt vásárol a magyar Optenergy Kft-től. A Dzerkalo Tizsnya című lap úgy értesült, hogy április 1-6-án a Földgázszállító Ltd napi 3,02 millió köbméter gázt szállít a Kurcsenko-csoport tulajdonában levő Ukrán Olaj-Gáz Társaságnak. Kurcsenko a Gaz Ukraina vállalatcsoport tulajdonosaként ismert, amely február 28-án változtatta nevét Kelet-Európai Üzemanyag és Energia Társaságra (VETEK).

A Dzerkalo Tizsnya állítása szerint a Gaz Ukraina olajcsempészésben vett részt, ami 3 milliárd hrivnyás (375 millió dollár) adóbevételtől fosztotta meg az államot. A Forbes Ukraine a csoportot összekapcsolta Artyem Psonka parlamenti képviselő, Viktor Psonka legfőbb ügyész fiának személyével - aki ezt tagadta. Az odessatalk.com viszont tudni véli, hogy Olekszandr Janukovicsnak, az államfő fiának a barátja. A hírportál utalt arra is, hogy nem tudni, ki áll valójában Kurcsenko mögött.

A vállalat közleménye szerint a Gaz Ukraina átnevezése az első lépés egy nagy, több profilú energiavállalat létrehozására, amely termelési, kereskedelmi és befektetési műveleteket fog végezni Ukrajnában, Oroszországban, Belaruszban, Kazahsztánban és a közép-európai országokban. Az újjászületett vállalat - amely mellesleg mintegy 150 benzinkúttal is rendelkezik hazájában - napokkal megszületése után megvette az odesszai olajfinomítót az orosz LUKOIL-tól. Az évi 2,8 millió tonna nyersolaj feldolgozására képes üzemet 2010 októberében bezárták, azóta nem működik - írta az Interfax-Ukraine. Az ország hat olajfinomítójából csupán egy működik, az Ukrtatnyeftya, így az odesszai üzembe helyezése fontos lépés lesz.

Kurcsenko az utóbbi időben nem üzleti tevékenységének köszönhetően szerepelt sűrűn az újságok hasábjain, hanem azért, mert az orosz oligarchák dicső példáját követve futballklubbot vett magának: igaz, nem világhíreset, de az országban igen fontos Metalist Kharkiv FC-t.