Közleményében a Bank of England kiemelte, hogy bár a nagyobb bankszektorok valóban kockázatosabbak, de nem mutatható ki egyértelmű kapcsolat a bankszektor mérete és egy lehetséges pénzügyi válság kialakulása között - írja a Financial Times.

A brit jegybank szerint a bankok magasabb eladósodottsága és a hitelkihelyezés növekvő üteme azok a faktorok, amelyek leginkább hozzájárulnak egy pénzügyi válság kialakulásához, bár hozzátette: egy olyan országban, ahol nagyobb a bankszektor mérete, egy esetleges válság pénzügyi vonzata is sokkal magasabb lehet. A Bank of England elemzésében kitér arra, hogy a bankszektor mérete mellett annak rugalmassága a legfontosabb a pénzügyi stabilitás eléréshez és fenntartásához.

Amennyiben összehasonlítjuk a japán, az amerikai és a 10 legnagyobb EU-s tagország bankrendszerét, egyértelműen a britek büszkélkedhetnek a legnagyobb banki intézményrendszerrel. Míg 1975-ben a brit bankrendszer mérete a GDP 100 százalékát tette ki, addig ez a szám ma már a 450 százalékot is eléri (2050-re pedig 950 százalékra emelkedhet).