Egy új testület, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) veszi a kezébe az uniós fejlesztési források felügyeletét - derül ki a Magyar Közlönyben hétfő este megjelent kormányrendeletből, illetve az ehhez kapcsolódó határozatból. Az NFK elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagjai Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Németh Lászlóné fejlesztési és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A kormánybizottság - ezáltal a miniszterelnök - lényegében az összes, az unós fejlesztésekkel kapcsolatos fontos döntést magához vonja: ez a testület mondja meg, mi számít kiemelt projektnek, a jóváhagyása kell az úgynevezett operatív programok és akciótervek elfogadásához és módosításához, sőt, az NFK dönt minden olyan projektről, aminek támogatási igénye meghaladja az egymilliárd forintot - hívta fel a figyelmet cikkében az Origo.

Ezentúl NFK, illetve a Miniszterelnökség jogosult arra is, hogy szakmai egyeztetéseket folytasson kutatás-fejlesztéssel és innovációval összefüggő programokról és pályázatokról. A testület fontos feladata lesz az is, hogy elfogadja a 2014 és 2020 közt érvényes EU-s költségvetési időszakra vonatkozó eljárási szabályokat. Erre tavaly év végén a kormány még egy tárcaközi bizottságot állított fel, de ennek feladatait a hétfőn megjelent rendelet az új kormánybizottságra ruházza.

A kormánybizottságnak csak miniszterek lehetnének a tagjai, vagyis Lázár legfeljebb meghívott lehetne. Ezt úgy oldották meg, hogy a határozat egy sorban rendelkezik arról, kik "az NFK tagjai és állandó meghívottjai", így elmaszatolva a különbséget a kettő között. Már Lázár hivatalba lépése előtt kiszivárogtak információk arról, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak valamiféle feladata lesz az uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatban is - írta az Origo.

QP | Quality Placement