OXO Cybersecurity Lab néven indít kifejezetten kiberbiztonságra fókuszáló inkubátorprogramot az OXO Labs. "Eljött az ideje, hogy saját üzleti tevékenységünkben is megtaláljuk a továbbfejlődési lehetőségeket" - jelentette be Oszkó Péter, az OXO Labs alapítója és ügyvezető partnere, a most elinduló program üzleti mentora. Oszkó szerint a startupok inkubációját úgy érdemes folytatni, hogy képzéseiket azokra a speciális szakterületekre fókuszálják, amelyeken a legintenzívebb az igény és a legtöbb a lehetőség új technológiai vállalkozások indítására.

Ezen belül pedig szinte kötelezően fordították figyelmüket a kiberbiztonság felé. Az ezzel összefüggő kiadások ugyanis - a nemzetközi kutató- és tanácsadó cég, a Gartner becslései szerint - tavaly alig maradtak el a 100 milliárd dollártól. Ez azonban eltörpül a számítógépes bűnözésből eredő költségekhez képest: utóbbiak összegét a digitális piacokra specializálódott kutatócsapat, a Juniper Research 2022-re 8000 milliárd dollárra taksálja.

Az OXO Labs június végéig várja a programba a kelet-közép-európai csapatokat. Nagyjából 10-20 jelentkezőre számítanak, közülük a legígéretesebb 3-5 csapatot választják majd ki. Oszkó elégedett lenne, ha a kiválasztott csoportok fele eljutna a befektetési fázisba. Az OXO Labs évente összesen 10-15 befektetést tervez, egy-egy startupba 50-150 millió forintot invesztálnak.