A repülőgépek turistaosztályainak ülései olyan tempóban zsugorodnak, hogy a sertések egy része - mértéhez képest - több helyet kap a tenyésztőtelepeken, mint a légi utasok egy része a gépeken - idézte a MarketWatch a sokat utazók problémáival foglalkozó FrequentFiler.com internetes portál állítását. Egyes légitársaságok részben azért szűkítik a helyet, hogy a pluszlábteret kínáló üléseitket feláron értékesíthessék.

A Hopper.com az elmúlt tíz év adatait elemezve azt találta, hogy az üléstér - azaz X ülés bármely pontjának távolsága az előtte vagy mögötte lévő Y ülés azonos pontjától - érezhetően csökkent, és kevesebb lehetőség van a hátradőlésre is. A turistaosztályok ülései jelenleg mindössze 44 centiméter szélesek, és egyes estekben még ennél is keskenyebbek. Különösen igaz ez a nagy távolságokon közlekedő járatokra - állítják a SeatGuru hírportál elemzői.

Hiába széles a törzs

Sok széles törzsű gépben korábban kilenc ülőhely volt egymás mellett, ami mára tízre nőtt. Az ezzel járó helycsökkenés nem lényegtelen: erre vezethető vissza, hogy könyöktől könyökig ülnek egymás mellett az emberek.

A lábhellyel sem jobb a helyzet. Ez ma 70 centimétertől 85 centiméterig terjed. Egy átlagos amerikai nő 163 centiméteres magasságával és 74 kilós súlyával, illetve egy férfi 176 centijével és 88 kilójával kénytelen teljesen hátratolni az ülést, ám ezzel is csak néhány centit nyerhet.

Sertéssors

A sertéseket nem tartják egyéni ketrecekben, így átlagos hellyel kell számolnunk. Malac korukban, 5-8 kilogrammos méretükig valamivel több, mint egynegyed négyzetméterre számíthatnak. Később, amikor már súlyuk meghaladja a száz kilogrammot ez felmegy háromnegyed négyzetméterre. A száz-kétszáz kilós sertések egyéni ketrecei több mint két méter hosszúak és hatvan centiméter szélesek. Ez egyes esetekben több is lehet.

A MarketWach cikkének szerzői elismerik, hogy túloznak. Végül is a sertések kénytelenek egész életüket ezen a korlátozott helyen leélni, míg az emberek egyszerre legfeljebb csak néhány órán utaznak összelapított állapotban. Ugyanakkor nagyon komoly kérdés lehet a helykínálat, amikor az utazó légitársaságot vagy járatot választ.

A nagyobb lábteret kínáló helyek megszerzésének segítésére kisebb szolgáltató iparág alakult ki. A SeatGuru például bármely járat esetén megmutatja, hol számíthat az utas kényelmesebb ülésre. A szakértők szerint alapszabály, hogy jó olyankor és olyan útvonalakon utazni, amikor és amelyeken kevés az üzleti osztályt igénybe vevő a utastárs. A nekik fenntartott helyek ilyenkor elérhetők.