Öt autóval indultak Németországba vasárnap délután azok a hentesek, akik közel három hónapon át dolgoztak a német cégnek, de a végén nem kapták meg a járandóságukat - írta hvg.hu. Hétfő reggel már a baden-württembergi Pforzheim mellett voltak, ahol a Müller Fleisch (MF) üzeme van, és német nyelvű transzparensekkel tüntetni kezdtek, hogy felhívják a figyelmüket lehetetlen helyzetükre. Az MF új megbízott igazgatója közölte, hogy nem tud mit tenni, és ha nem távoznak az üzem elől, kihívja a rendőrséget.

A hvg.hu szerint a hentesek egy magyar cég alkalmazásában álltak, mely az MF fővállalkozójával szerződött le disznóhús-feldolgozásra. A magyar cég, a Symplex-Pro Kft. szerint a németek tartoznak nekik 196 ezer euróval. Andrási Zoltán, a cég képviselője a portálnak elmondta: büntetőfeljelentésünket a hatóságok elutasították, a polgári peres eljárás megindítása pedig rendkívül költséges, és nagyon sokára várható eredmény. Szerinte a mintegy ötven krízishelyzetbe került család addig nem tart ki.

A közvetítő cég, a német tulajdonú, de magyarországi bejegyzésű Gante & Pairan Kft. szerint minőségi és mennyiségi kifogások is voltak a magyar hentesek munkájával szemben, ami miatt az MF felbontotta velük a szerződést.

Németországban egyre több olyan esetről hallani, amikor kelet-európai vendégmunkások járnak pórul a húsiparban tapasztalható nyomott bérszínvonal és az üzemekben tapasztalható kizsákmányolás miatt - írta a hírportál.