Az orosz állami gázóriás sajtótájékoztatóján az MTI azon kérdésére, miszerint beindul-e a Déli Áramlat gázvezeték építése decemberben, a jelen lévő vezető szakemberek nem kívántak válaszolni. Arra hivatkoztak, hogy az Európát ellátó földgázszállító rendszer megvalósításának kérdéséről a Gazprom felső vezetése ad majd tájékoztatást a június közepére tervezett sajtórendezvényen.

Jaroszlav Golko beruházási és építési igazgató annyit azonban elmondott, hogy a Déli Áramlathoz Oroszország szárazföldi részén csatlakozó Déli Folyosónak elnevezett vezeték megépítésével kapcsolatos projektek megvalósítása már folyik. Mint a Nyefty Rossziji energetikai hírportál hozzáteszi: korábban a Déli Áramlat teljes szárazföldi szakasznak bekerülési költségét 5 milliárd euróra becsülték, a tenger alatti szakaszét pedig 10 milliárd euróra.

Az RBK daily orosz üzleti napilap értesülése szerint a Gazprom mindeddig nem kapta meg az engedélyt a gázvezeték orosz területen átmenő szakaszának építésére. A gond a Fekete tenger partján, Krasznodar megyében lévő kiemelt szövetségi üdülőhely, Anapa körül merült fel, amely beleesik az építési területbe. Ha a gázcég május végéig nem kapja meg az engedélyt, csúszhat a Déli Áramlat építésének decemberre ígért kezdete.

Kedden a Gazprom sajtószolgálata arról adott ki közleményt, hogy az igazgatótanács megerősítette, miszerint minden a tervek szerint halad és decemberben megkezdik a Déli Áramlat építését. A tájékoztató szerint április 12-én fejeződött be a külföldi partnerek bevonása a South Stream Transport AG-be. A földgázszállítás megindítását az új vezetéken 2015-re tervezik.

A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték részvényesi szerződését szeptemberben írta alá a Gazprom, az olasz ENI, a francia EDF és a német BASF/Wintershall. A projektben 50 százalékban a Gazprom, 20 százalékban az ENI és 15-15 százalékban a francia GDF és a német BASF-Wintershall a tulajdonos.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója április 17-én Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Gazprom tájékoztatása szerint szó volt a Déli Áramlatról is. A magyar kormányfő április 23-án Brüsszelben kijelentette: Magyarország számára puszta gazdasági megfontolásokból sokkal jobb, ha a Déli Áramlat földgázvezeték magyar területet is érint.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán telefonon hívta fel Bojko Boriszov bolgár elnököt, akivel az energetikai együttműködést, azon belül is a mindkét ország számára különösen fontos Déli Áramlat gázvezeték kérdését vitatta meg - közölte a Kreml sajtószolgálata. Tomislav Nikolic szerb államfőt a hétvégére várják Moszkvába, akivel Putyin az előrejelzések szerint ugyancsak megvitatja a gázvezeték ügyét.

QP | Quality Placement