A törvényt gyorsított eljárással a parlament idei éves ülésén, március 15-én fogadja el a parlament. A vegyes, valamint a teljesen külföldi kézben lévő vállalkozásokra vonatkozó új jogszabálynak az a célja, hogy enyhítse a külföldi aggodalmakat a kínai gazdasági környezettel szemben - írta az MTI.

A törvényjavaslat értelmében megtiltják a technológiaátadás kikényszerítését, valamint a jogellenes kormányzati "beavatkozást" külföldi vállalatok működésébe.

A javaslat számos olyan rendelkezést tartalmaz, amelyek biztosítják, hogy a hazai és a külföldi vállalatokra egységes szabályok vonatkozzanak, és azonos feltételek mellett versenyezhessek - mondta Vang Csen, hozzátéve, hogy a tisztességes versenyt biztosító "stabil, átlátható és kiszámítható piaci környezetet" teremtenek.

Egyes jogi szakértők és üzleti tanácsadók azonban a jogállamiság hiányára hivatkozva kételyeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy az új törvény valóban védelmet tud-e nyújtani és milyen mértékűt a külföldi cégeknek.

Mats Harborn, az Európai Unió kínai kereskedelmi kamarájának elnöke méltányolta a törvényjavaslat célját, ugyanakkor szerinte maradt több probléma. Példaként említette, hogy a tervezet általánosító és homályos kifejezéseket tartalmaz, több rendelkezése pedig inkább tűnik politikai állásfoglalásnak, mintsem kötelező jogi normának.

Az Egyesült Államok és Kína között elkeseredett kereskedelmi viszály dúl. Donald Trump amerikai elnök szankciók, vámok és tárgyalások alkalmazásával arra akarja rávenni Kínát, hogy csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét, változtasson kereskedelempolitikáján, hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, tartsa tiszteletben a szerzői jogokat.

A folyamatban lévő amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásoknak a hónap végéig kellene megállapodással végződniük ahhoz, hogy ne robbanjon ki egy teljes körű, a kétoldalú kereskedelmi forgalom túlnyomó részét lefedő vámháború a világ két legnagyobb gazdasága között.