A bajba került kínai ingatlanóriás, az Evergrande kötvényeseinek elmondása szerint nem kapták meg a cég kötvényei után most esedékessé vált 148 millió dollárnyi kamatot. Ezek a kötvények külföldi kibocsátásúak voltak, dollárban denominálva. A nemfizetés hírére a magas kockázatú kínai vállalati kötvények hozama a magasba szárnyalt, árfolyamuk a mélybe hullott. A nemfizető, egydolláros kötvények árfolyama 21-22 centre esett.

A cég először a múlt hónapban nem tett eleget egy 83,5 millió dolláros kamatfizetésnek. Az akkor nemfizetéssel egy 30 napos türelmi idő vette kezdetét, amely ha lejár, a cég csődöt kell jelentsen,. azóta már legalább öt kamatfizetési időpint járt le fizetés nélkül.

Péntek óta az ICE tőzsdén a kínai vállalati kötvények hozamát követő index már 22 százalékon járt, szeptember elején ez az érték még csak 13 százalék volt. A hozamok 2009 óta nem jártak ebben a régióban. Az ok, hogy a külföldön kibocsátott kínai vállalati kötvények nagy részét a nagy tőkeigényű ingatlanfejlesztő cégek értékesítették, s a szektor problémái nyomán pont ezek fizetőképességét kérdőjelezi meg a piac, nem alaptalanul - mutat rá a Financial Times.

Egy másik fejlesztő, a Sinic Holdings tegnap este jelentette be, hogy várhatóan szintén nem tud teljesíti majd e hónapban esedékes fizetési kötelezettségét, mert nem rendelkezik megfelelő mennyiségű pénzügyi forrással. Múlt héten pedig a Fantasia nevű jelentett 206 millió dollárnyi kötvényen csődöt. A China Modern Land, egy másik fejlesztő szintén tegnap jelentette be, hogy egyik kötvényének lejárati idejét három hónappal kitolja.