Az ukrajnai katonai agresszió miatt egyre súlyosabb szankciókkal büntetett Moszkvának éppen most lenne szüksége az AIIB-re, ám a kínai kezdeményezésre létrehozott pénzintézet - arra hivatkozva, hogy mindenáron meg kívánja védeni pénzügyi integritását – mégis tevékenysége felfüggesztése mellett döntött. Az AIIB-ben Kína a voksok 27 százalékával rendelkezik, míg Oroszország részesedése hat százalék - olvasható a portálon.

Az AIIB - elvben - elsősorban az ázsiai országok infrastrukturális hiányosságainak javítására és fejlettségi különbségeinek csökkentésére jött létre. A bankot egyes források a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, az EBRD és az Ázsiai Fejlesztési Bank versenytársának tekintik, melynek célja az Amerikai Egyesült Államok és más fejlett országok által dominált szervezeteket ellensúlyozása, valamint Kína befolyásának kiterjesztése.

Az AIIB-vel egy időben ugyancsak bejelentette oroszországi tevékenységének a felfüggesztését a sanghaji központú Új Fejlesztési Bank is. A döntések arra utalnak, hogy minél jobban elszigetelődik a világtól Oroszország és az Ukrajna elleni katonai akcióhoz segítséget nyújtó Fehéroroszország, annál inkább csökken a szövetségesek támogatási kedve is.

A kínai bankfelügyelet ugyanakkor szerdán azt közölte, nem csatlakozik az Egyesült Államok és az európai kormányokhoz az Oroszországgal szembeni pénzügyi szankciók bevezetésében.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.