A kínai állam különleges jogokat biztosító kisebbségi részesedést szerzett az ország egyik legjelentősebb technológiai cége, Alibaba Group két belföldi leányvállalatában – derült ki a cégnyilvántartásból, miközben Peking hadjáratot folytat az online tér feletti ellenőrzés megerősítésére.

A kínai vezetés már több mint öt éve alkalmazza az aranyrészvényekkel biztosított ellenőrzés gyakorlatát a magánkézben lévő online média- és tartalomszolgáltató cégekben. Az utóbbi években kiterjesztette az ilyen akciókat a  nagyobb adathalmazok felett rendelkező rendelkező vállalatokra is. Eközben a kínai tech-cégeknek meg kell küzdeniük a komoly amerikai korlátozásokkal is.

Hírügynökségi tudósítások szerint az Alibaba leányokban az elmúlt négy hónapban szerzett részesdést a kínai állam, az akció most került napvilágra.

Az e-kereskedelmi óriáscég – amelyet az Amazon komoly vetélytársának tartanak – volt eddig az egyik legszembetűnőbb célpontja a kínai vezetés technológiai óriásokkal szembeni két éve tartó masszív küzdelmének, amely során folyamatosan szigorodó szabályozói előírások közepette igyekeztek megszerezni a kontrollt azok felett – emlékeztet a Reuters.

Ezeket az aranyrészvényeket, amelyek általában a cég körülbelül egy százaléknyi tulajdonérészének felelnek meg, általában a kormány által támogatott alapok vagy társaságok vásárolják meg. A részvények birtokában az államnak, vagy az államot képviselő entitásnak általában joga van képviselőt delegálni az adott cég vezető testületébe, s vétójogot kapnak a fontos üzleti döntések meghozatalakor.

A két Alibaba leány közül az egyik filmes és televíziós tartalmakat készít, míg a másik fő tevékenysége a kutatás és fejlesztés. A tranzakcióról elsőként számot adó Financial Times értesülései szerint az ügylet egyik célja, hogy Peking szigorítsa az e-kereskedelmi óriás streaming video egysége, a Youku és az UCWeb webböngésző tartalmát.

A lap értesülései szerint a kínai kormány következő célpontja a Tencent Holdings lehet. Hasonló aranyrészvénnyel már rendelkeznek például a TikTok fő tulajdonosának, a ByteDance kínai vállalatában is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!