A Midea kínai háztartásigép-gyártó májusban közölte, hogy 4,6 milliárd értékben ajánlatot tett a Magyarországon is jelen lévő Kuka felvásárlására.

A miniszter nem szervez konzorciumot alternatív ajánlat megtételére - hangsúlyozta a szóvivő. Gabriel szívesebben látna német vagy európai pályázót, de vállalati döntésről van szó, és a kormány nem avatkozik be. A Midea közvetlenül és közvetve már 13,5 százalékos részvénypakettel rendelkezik a német vállalatban.

A Kuka a világ egyik vezető autóipari robot szállítója, világszerte 12 ezer alkalmazottja van. A Kuka a Kuka Robotics Hungária Ipari Kft. révén 1991 óta van jelen Magyarországon. A Kuka Robotics Hungária Ipari Kft.-nek Taksonyban és Füzesgyarmaton van telephelye. Jelenleg több mint 1000 főt foglalkoztat.

Az 1968-ban alapított Midea vezető kínai mosógép, hűtőgép és légkondicionáló márkák gyártója. Az első negyedévben 3,9 milliárd jüan (598 millió dollár) nettó nyereséget ért el. A cég európai terjeszkedése beleillik a kínai stratégiába, amely előirányozza, hogy kínai érdekeltségű cégek 2020-ig megháromszorozzák, évi 100 ezerre növeljék az ipari robotok gyártását.

Jelenleg mintegy 20 millió ipari robotot alkalmaznak világszerte, számuk évi átlagban 30 százalékkal nő.