A nevadai Las Vegasban élő Lei Zhangot tegnap az Egyesült Államok egyik szövetségi bírósága 15 hónap börtönbüntetésre és 150 000 dollár elkobzására ítélte engedély nélküli pénzátutalási és valutaváltási illegális vállalkozása miatt. A módszer egyszerű volt: az USA-ban élő kínaiak dollárt adtak a férfinek, hogy azt juttassa el az anyaországban maradt családtagjaiknak, Zhang pedig olyan kínai szerencsejátékosoknak adta a pénzt, akik egy jüanos bankszámláról azt el tudták utalni az érintett rokonoknak.

Az illegális pénzváltó létét az az igény teremtette meg, hogy csak úgy dollárt jüanra váltani nem lehet: a kínai állam szigorúan korlátozza a tőkekiáramlást, nagyobb összegekkel ez szinte lehetetlen, míg a kisebbek esetében gyanút kelthet egy emmigráns, hogy elhagyta az országot. Zhang erre talált ki - az USA tőzsdefelügyelet nyomozása szerint - egy mobilos applikációt, ahol a szerencsejátékos kínai üzletemberek jelezheték az igényüket, elutalhatták a pénzt, cserébe pedig dollárhoz jutottak. Az Egyesült Államokban a tőkekontroll miatt évi 50 000 dollárban korlátozzák az emberek által külföldi valutára váltható kínai valuta összegét.

Zhang vélhetően az első olyan személy az Egyesült Államokban, akit azért ítéltek el, mert szerepet játszott a törvénytelen a hatóságok számára láthatatlan "pénzintézetek" új formájának létrehozásában, amely az USA és Kína között pénzt továbbít, megkerülve ezzel a pénzátutalásokra és a jelentéstételre vonatkozó hazai és külföldi jogszabályokat, beleértve az Egyesült Államok pénzmosás elleni ellenőrzését és a kínai tőkekiáramlás ellenőrzését - írta a tőzsdefelügyelet közleményében.

Zhang elismerte továbbá, hogy a kaszinó házigazdái rendszeresen bemutatták őt az újabb kínai ügyfeleknek. Azáltal, hogy az Egyesült Államokban élő készpénzéhes szerencsejátékosokat összekapcsolták a férfi tiltott pénzátutalási vállalkozásával, a kaszinók növelték a Kínában élő nagy játékosok belföldi készpénzes játékát. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!