A nevadai Las Vegasban élő Lei Zhangot tegnap az Egyesült Államok egyik szövetségi bírósága 15 hónap börtönbüntetésre és 150 000 dollár elkobzására ítélte engedély nélküli pénzátutalási és valutaváltási illegális vállalkozása miatt. A módszer egyszerű volt: az USA-ban élő kínaiak dollárt adtak a férfinek, hogy azt juttassa el az anyaországban maradt családtagjaiknak, Zhang pedig olyan kínai szerencsejátékosoknak adta a pénzt, akik egy jüanos bankszámláról azt el tudták utalni az érintett rokonoknak.

Az illegális pénzváltó létét az az igény teremtette meg, hogy csak úgy dollárt jüanra váltani nem lehet: a kínai állam szigorúan korlátozza a tőkekiáramlást, nagyobb összegekkel ez szinte lehetetlen, míg a kisebbek esetében gyanút kelthet egy emmigráns, hogy elhagyta az országot. Zhang erre talált ki - az USA tőzsdefelügyelet nyomozása szerint - egy mobilos applikációt, ahol a szerencsejátékos kínai üzletemberek jelezheték az igényüket, elutalhatták a pénzt, cserébe pedig dollárhoz jutottak. Az Egyesült Államokban a tőkekontroll miatt évi 50 000 dollárban korlátozzák az emberek által külföldi valutára váltható kínai valuta összegét.

QP | Quality Placement

Zhang vélhetően az első olyan személy az Egyesült Államokban, akit azért ítéltek el, mert szerepet játszott a törvénytelen a hatóságok számára láthatatlan "pénzintézetek" új formájának létrehozásában, amely az USA és Kína között pénzt továbbít, megkerülve ezzel a pénzátutalásokra és a jelentéstételre vonatkozó hazai és külföldi jogszabályokat, beleértve az Egyesült Államok pénzmosás elleni ellenőrzését és a kínai tőkekiáramlás ellenőrzését - írta a tőzsdefelügyelet közleményében.

Zhang elismerte továbbá, hogy a kaszinó házigazdái rendszeresen bemutatták őt az újabb kínai ügyfeleknek. Azáltal, hogy az Egyesült Államokban élő készpénzéhes szerencsejátékosokat összekapcsolták a férfi tiltott pénzátutalási vállalkozásával, a kaszinók növelték a Kínában élő nagy játékosok belföldi készpénzes játékát. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!