Kínai bankok készek 400 milliárd rubelt (10,7 milliárd dollár) befektetni a Moszkvát Kazannyal összekötő szuperexpressz építésébe - írta a The Moscow Times. Alekszandr Misarin, az építtető orosz államvasutak első elnökhelyettese a Prime hírügynökségnek elmondta, hogy a hitelező pénzintézetek között van a Kínai Fejlesztési Bank, amely korábban bejelentette, hogy 5 milliárd dollárt ruház be az orosz Távol-Keleten.

A 800 kilométeres pálya építése az állomásokkal és a szerelvények beszerzésével együtt 1000 milliárd rubelbe (29 milliárd dollár) kerül, ez azt jelenti, hogy ha megkapják hozzá a kínaiaktól várt 400 milliárdot, más külső befektetőre nem lesz szükség.

A tervek szerint a két város közti utazási idő az óránként 400 kilométeres sebességgel haladó szerelvényekkel a mostani 14 óráról 3,5 órára rövidül. Az eredeti tervek szerint 2018-ra kellett volna elkészülnie, időben a futball vb-re, amelynek egyik helyszíne Kazany volna, azonban a tenderek tervezésének elhúzódása és amiatt, hogy az állami alapokat a Krím-félsziget fejlesztésére irányították át, ennek már nincs realitása.

Bár a kínai bankokkal még nem dőlt el végleg a finanszírozás kérdése, már folynak tárgyalások a China Investment Corporationnel, amely kész részt venni egy Moszkva-Peking korridor létrehozását célzó projektben.