Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerbia egyetlen acélgyárát 46 millió euróért (14,28 milliárd forint) vásárolta meg a kínai cég, amely az egyetlen ajánlattevő volt a több mint 5 ezer embert foglalkoztató, veszteséges szerb vállalatra. A kínai fél ígéretet tett arra, hogy senkit nem bocsát el, valamint arra is, hogy további 300 millió eurót fektet be az acélgyárba, hogy kiépítsen egy acélcsöveket gyártó üzemet.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a szerződést Szendrőn (Smederevo) a szabad ég alatt írták alá Aleksandar Vucic miniszterelnök, a szerb kormány több tagja és több száz dolgozó jelenlétében.

A szendrői acélgyárat már háromszor próbálták meg eladni, ám a kísérletek kudarcba fulladtak. A vállalatot tavaly óta holland szakértői menedzsment vezeti a kormány felügyelete és ellenőrzése mellett. A szerb állam a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött 1,2 milliárd euróról szóló, hároméves készenléti hitelmegállapodás részeként megvonta a támogatást a veszteséges vállalattól. Belgrád korábban évi 120 millió dollárral szubvencionálta az üzemet. A gyár maximális kapacitása 2,2 millió tonna acél, ennyit azonban soha nem termelt még, a legjobb éve 2006 volt, amikor a termelés elérte az 1,7 millió tonnát. 2014-ben 560 ezer tonna, tavaly pedig 875 ezer tonna acélt termeltek. A HBIS képviselőinek tervei szerint a gyár kapacitása 3-4 éven belül elérheti a 2,1 millió tonnát.

A szendrői acélgyárat először 2003-ban adták el, miután csődbe ment. Az amerikai US Steel 23 millió dollárért vásárolta meg a céget, a vállalat 2012-ig az ország egyik legnagyobb exportőre volt, Szerbia teljes kivitelének 13 százalékát adta. 2012-ben a szerb kormány jelképes összegért (1 dollárért) vásárolta vissza a gyárat, hogy megmentse azt, mert a US Steel a csökkenő kereslet és az acél árának esése miatt bezárta volna, és ezzel több ezren váltak volna munkanélkülivé.

A kínai HBIS Ázsia legnagyobb acélgyártó vállalata, évente mintegy 50 millió tonna acélt termelt, tavalyi profitja elérte a 43,7 milliárd dollárt. Világszerte hetven kirendeltsége és leányvállalata van, és több mint 120 ezer embert foglalkoztat.