Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vizsgálataink szerint a fertőzést feltehetően egy vajtartály szűrője okozta a belgiumi arloni üzemben, és fertőzött nyersanyagoktól, vagy emberektől származik - mondta Nicolas Neykov, aki először szólalt meg a botrány kitörése óta, és elnézést kért a történtekért.

Európában több száz gyermek betegedett meg, Franciaországban 81-en, közülük huszonkettőt kórházban ápoltak, miután ettek a szalmonella baktérium által fertőzött az olasz Ferrero Kinder márkájú termékéből.

Az ügy áprilisban pattant ki, de a bélfertőzést okozó baktériumot már december 15-én felfedezték a belgiumi Arlonban működő gyárban, ahol valamennyi visszavont csokoládé termék (Kinder meglepetés, Schoko-bon, minitojás) készült - írta a Le Parisien nyomán az MTI.

Az igazgató beszámolója szerint nem hanyagság, hanem üzemzavar történt.

A Ferrero a jövőben az üzemekben végzett ellenőrzések 50 százalékát külső hitelesített laboratóriumra bízza, egyebek mellett a cég normadiai székhelyű francia üzemében. Korábban a vizsgálatok száz százalékát a Ferrero végezte.

A botrány miatt 40 százalékkal csökkent a cég forgalma húsvétkor, a kár több tízmillió euró. A piacról visszahívott 3000 tonna terméket - több millió árucikket - megsemmisítették. Nicolas Neykov szerint a botrány következtében világszerte van mit módosítani a nagy élelmiszeripari konszerneknél.

Remélem, hogy mielőbb találkozom a fogyasztói szervezetekkel és az új kormánnyal. Vannak dolgok, amelyeken változtatni kell, hogy ez soha többé ne forduljon elő - fogalmazott a cégvezető.

A korábbi hírek szerint összesen 324 esetet jelentettek Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Franciaországból, Németországból, Írországból, Olaszországból, Luxemburgból, Hollandiából, Norvégiából, Spanyolországból, Svájcból, Svédországból, Németországból és az Egyesült Királyságból. Kanada és az Egyesült Államok is érintett.

A legtöbb eset 10 év alatti gyerekeket érintette és a nők is nagyobb arányban kapták el, mint a férfiak. A betegek fele kórházi kezelésre szorult, de haláleset nem történt.

A belga hatóságok jelentése szerint a 2021. december eleje és 2022. január vége között, az érintett üzemben végzett vállalati ellenőrzések során a kész- és félkész termékekből, köztes termékekből, nyersanyagokból, környezeti kenetmintákból és öblítőolaj-mintákból vett 81 minta volt pozitív szalmonellára.

A termelést december 16-án leállították, január 3-án újraindították, január 7-én ismét leállították, majd néhány nappal később újraindították. Április elején újra leállt az üzem, de júniusban újraindulhatnak azzal, hogy 3 hónappal később felülvizsgálják azt.