Görögországban szerdán megnyitották annak a három ciprusi banknak a fiókjait, amelyeket kedden vásárolt meg egy görög pénzintézet.
Cipruson a bankok csütörtökön nyitnak, miután március 16. óta zárva vannak.

A ciprusi pénzügyminiszter azt mondta, hogy korlátozzák majd a megtakarításokhoz való hozzájutást, de csak olyan mértékben, hogy az a legkisebb kényelmetlenséget okozza a lakosságnak és az üzleti szférának.

Mihalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter szerdán arról is beszélt, hogy az ország legnagyobb bankjánál, a Bank of Cyprusnál elhelyezett 100 eurót meghaladó betétek esetében mintegy 50 százalék, a Laiki (Popular) Banknál akár 80 százalék lehet a különadó. A miniszter kedden még csak 40 százalékos különadóról beszélt.

Kedden jelentették be, hogy a görög Piraeus Bank 524 millió euróért megvásárolta a Görögországban működő három ciprusi bankot, amelyek a bankválság óta zárva voltak.

A Bank of Cyprus, a Laiki (Popular) Bank és a Hellenic Bank 330 fiókjának szerdai nyitásakor a helyi beszámolók szerint kezdetben hosszú sorok kígyóztak a fiókok előtt a befektetőknek arra a félelmére, hogy megadóztatják betéteiket. A betétesek megnyugtatására görög kormányzati illetékesek délelőtt többször is hangsúlyozták, hogy a ciprusi bankok görög fiókjaiban elhelyezett megtakarításokat nem adóztatják meg, a kormány garanciát vállal a három bankban elhelyezett betétekre.