Lemondott a KBC bankban betöltött igazgatósági tagságáról Király Júlia – írja a hvg.hu. A közgazdász azt közölte: azt követően ajánlotta fel lemondását, hogy a kormány „fenyegető üzenetet” küldött a K&H bankot tulajdonló KBC vezetésének személyével kapcsolatban, mert megjelent azon a szabadtéri sajtótájékoztatón, ahol Karácsony Gergely bejelentette: visszalép az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péter javára. Király két nappal később Márki-Zay nagygyűlésén fel is szólalt.

Mint most közölte: közéleti szerepvállalását előre jelezte a bank vezetésének, biztosítva, hogy civilként áll ki, nem kíván politikai szerepet vállalni, sem a bankot említve fellépni.

Király a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a Monetáris Tanács tagja volt, innen mandátuma lejárta előtt néhány hónappal, Matolcsy György kinevezése után távozott. Nem sokkal később került be a K&H belga tulajdonosának, a brüsszeli székhelyű KBC Group igazgatóságába.

A 444 információi szerint a pénzügypolitika egyik vezetője személyesen fáradt el a K&H vezetéséhez, hogy jelezze: a kormány nagyon nem nézi jó szemmel, hogy politikailag aktív emberek ülnek egy független bank független igazgatóságában.