Elon Musk űrhajógyártó cége, a SpaceX a vállalat több mint 6000 alkalmazottjának mintegy 10 százalékát küldi el. A dolgozóknak azzal indokolták a döntést, hogy rendkívül nehéz kihívások miatt döntöttek az elbocsátások mellett.

"Ahhoz, hogy ügyfeleink számára továbbra is megfelelő szolgáltatást nyújtsunk és sikeresek legyünk az interplanetáris űrhajók és egy globális űralapú internet kifejlesztésében, a SpaceX-nek áramvonalasabb cégnek kell lennie. E fejlesztések bármelyike, még akkor is, ha külön-külön próbálkoztak, több céget már csődbe vitt" - közölte a cég szóvivője a Reuters-szal.

Júniusban Elon Musk alapító és vezeréigazgató, legalább hét embert rúgott ki a vezetők közül, akik a SpaceX szatelitüzletágánál dolgoztak. Az elbocsátásokhoz egy a Starlink műholdak fejlesztésének és tesztelésének ütemét érintő nézeteltérés vezetett.

A múlt hónapban a SpaceX teljesítette az első amerikai hadseregtől kapott űrküldetését, amikor egy hordozórakétájuk pályára állított a Föld körül egy katonai navigációs műholdat. Decemberben a Wall Street Journal arról számolt be, hogy a SpaceX értéke 500 millió dollárral nőtt, így elérve a 30,5 milliárd dolláros szintet.

Egy másik Elon Musk cég, a Tesla Inc elektromos autógyártója júniusban küldte el a munkaerő 9 százalékát, hogy a vállalatnál költségcsökkentést hajtson végre.