A főként ruházati és háztartási cikkeket, játékokat valamint bútorokat kínáló Debenhams kedden jelentette be, hogy elindítja a felszámolási eljárást, miután kudarcot vallottak a tárgyalások az ügyben, hogy a konkurens JD Sports esetleg megmenti a céget. Ezzel mintegy 12 ezer munkahely került veszélybe - írja az Independent.

A 242 éve működő áruházlánctól közölték, hogy 124 brit üzletükben és a webshopon is folytatják az értékesítést, amíg a jelenlegi készletek kitartanak, de a felszámolási folyamat lezártával befejezik működésüket az Egyesült Királyságban. A hírek szerint a boltokat 2021 január és március vége között csukhatják majd be.

Az áruházlánc már 2019-ben is súlyos pénzügyi problémákkal küzdött, de akkor még csak körülbelül ezer munkahely megszüntetése került napirendre, a járvány azonban feladta az utolsó kenetet a cégnek. A Debenhams idén már 6500 munkahelyet szüntetett meg az erőteljes költségcsökkentés miatt, ám ez sem segített a csőd elkerülésében. A cég 2018-ban még 2,27 milliárd fontnyi (mintegy 902 milliárd forint) árbevételt bonyolított. A társaság korábban budapesti plázákban is működtetett üzleteket, ám már 2013-ban a kivonulás mellett döntött.

Csődbe ment a több divatáruláncot összefogó Arcadia Group is: a társaság a Deloitte gyámsága alá került, és a várakozások szerint nagy lesz a tülekedést a hitelezők között, hogy a csoport eszközeit megszerezzék. A csőddel mintegy 13 ezer brit alkalmazott megélhetése vált kérdésessé. Elbocsátásokat egyelőre még nem jelentettek be, sok üzletük szerdán nyit újra a kijárási korlátozások feloldásával. A csoportnak 444 üzlete van az Egyesült Királyságban és 22 más országokban, olyan márkákkal, mint a Topshop, a Dorothy Perkins és a Burton.

A Centre for Retail Research kutatóintézet szerint 2020-ban november 6-ig 140,5 ezer kiskereskedelmi munkahely szűnt meg az Egyesült Királyságban. Előrejelzésük alapján az év végére 235 ezernél is több állás veszhet oda az ágazatban. Ez több mint 20 ezer üzlet bezárását jelentheti, annak ellenére, hogy a kormányzat masszív pénzügyi segítséget nyújtott az üzleteknek a járvány miatt. A lapban megszólaló eladók szerint szörnyű helyzetbe kerül az, aki megpróbál elhelyezkedni a 2020 előtt még versenyképesnek számító ágazatban .

A brit boltok vergődését nemcsak a koronavírus okozza, hanem az e-kereskedelem előretörése és a brexit okozta súlyos bizonytalanságok is.