Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalati bankként ismert Commerzbank Zrt. röviddel a rendszerváltás után, 1991-ben nyitott képviseleti irodát Magyarországon, majd a régióban elsőként 1993-tól már a Commerzbank AG 100 százalékos leányvállalataként kínálta pénzügyi szolgáltatásait. A bank a budapesti központon kívül három vidéki városban, Győrben, Kecskeméten és Miskolcon van jelen, és a vállalati üzletág valamennyi szolgáltatását végzi: vállalati finanszírozás, strukturált finanszírozás, a cash management teljes termékpalettája, a helyi sajátosságoknak megfelelő cash management-megoldások, strukturált export- és kereskedelemfinanszírozás, devizaárfolyam-, kamat- és nyersanyagkockázat fedezete, betéti ügyletek, valamint deviza- és pénzpiaci kereskedés - írja a portál.

A Commerzbank Magyarországon elsősorban a közép- és nagyvállalatok bankjaként ismert, jelentős a tevékenysége a német tulajdonossal és üzleti kapcsolatokkal (leginkább export-import tevékenységgel) bíró vállalatok körében. A részénytársasági formában működő hazai bankok körében az MNB adatai szerint 2019 végén 1 százalékos volt a mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése, hitelállományát tekintve ez 1,3 százalékos volt.

A portál kérdésére válaszolva elmondták: a nemzetközi jelenlét áramvonalasításával összhangban a bank a magyar leánybank, a Commerzbank Zrt. eladási folyamatának kezdeti szakaszában jár. Erről már informálták az alkalmazottakat is. A bank már bejelentette szándékát a helyi szabályozónak, a Magyar Nemzeti Banknak, és kapcsolatban marad a helyi hatóságokkal.

A német médiában elsőként a Handelsblatt számolt be arról, hogy a Commerzbank kivonul Magyarországról, Luxemburgból, Hongkongból emellett a döntés érinti a brazil leánybankot, a barcelonai, pozsonyi és brüsszeli fióktelepet, valamint az azerbajdzsáni, a grúziai, az indonéziai, az iraki, a kazahsztáni, a libanoni, a malajziai, a szerbiai és a venezuelai képviseletet is.