A tárgyalások (az eladásról) előrehaladott állapotban vannak - idézi a Handelsblatt az RWE szóvivőjét, aki jelezte: "az elkövetkező napokban már többet tudunk majd mondani".

Az E.On nem kommentálta a Handelsblatt értesülését.

A japán Hitachi konszern megerősítette, hogy érdeklődik a Horizon megvásárlása iránt, a verseny azonban még nem dőlt el. Bennfentes vélemények szerint a japán konszern kanadai SNC-Lavalin vállalattal alkotott konzorciuma jó eséllyel pályázik a brit vállalat megvásárlására.

A Horizon Nuclear Power megvásárlására pályázik még az amerikai Westinghouse Electric és annak japán anyavállalata, a Toshiba is.

Október elején szállt ki a versenyből a francia Areva és kínai konzorciális partnere, a China Guangdong Nuclear Power Holding.

Elemzők véleménye szerint az értékesítés 500 millió euró bevételt is hozhat a német energiaipari vállalatoknak.

Az RWE és az E.On eredetileg nagy atomenergetikai fejlesztési terveket szőtt Nagy-Britanniában. A brit kormány jelentős atomenergetikai fejlesztésekkel kívánja kiváltani az elavult atomerőműveket. Két évvel azt megelőzően, hogy a fukusimai atomkatasztrófával új időszámítás kezdődött az atomenergia-iparban, több atomerőmű építési tervét jelentették be 2009-ben az áramtermelési kapacitás 6000 Megawattra növelésére, 2025-ig összesen 11 milliárd font beruházással. Az építési területekért már 250 millió eurót fizettek ki.