Az ügyet jól ismerő brüsszeli források szerint az Európai Bizottság hivatalos formában is figyelmeztetést küld erről Kínának. A hírforrás szerint a kereskedelemért felelős európai biztos, Karel de Gucht valószínűleg már szerdán megkapja a felhatalmazást a bizottságtól a levél elküldésére.

A Huawei a világ második legnagyobb távközlési berendezésgyártója az Ericsson után, a ZTE az ötödik, mindkét cég azt állítja, hogy tevékenységük mindenben megfelel a nemzetközi kereskedelmi előírásoknak. A brüsszeli döntés újabb lépés az unió második legnagyobb kereskedelmi partnerétől dömpingáron beérkező termékek elleni védekezésben, júniustól például a kínai napelemekre fognak vámot kivetni.

A Huawei és a ZTE az uniós távközlési berendezés piac közel negyedét uralja, és ez a bizottság megítélése szerint nemcsak az uniós cégeknek okoz gondot, hanem biztonsági szempontból is problémás lehet.

No comment

A Reuters szerint a Huawei brüsszeli szóvivője nem kommentálta a bizottság lépését, de a cég cáfolja a tisztességtelen állami támogatást. A vállalat szerint az előnyét az olcsó munkaerő és a biztonságos termékei adják. A ZTE sem kommentálta az értesülést és szintén tagadta az illegális állami támogatásra vonatkozó állítást.

A Reutersnek de Gucht elmondta, hogy a mobil telekom hálózatok terén Kína növekvő jelenlétével kapcsolatban februárban merültek fel súlyos aggályok, és megemlítette, hogy az USA és Asztrália is hatékonyan kizárta a piacairól a Huaweit. Tavaly Németország vette le azon cégek listájáról, amelyek az országos akadémiai kutatóhálózatainak infrastrukturáját biztosíthatják.

Az európai gyártók - köztül az Ericsson, Alcatel-Lucent és Nokia Siemens Networks - azoban kínai megtorlástól tartanak, ezért az Európai Bizottság egyelőre a Huawei és a ZTE ellen bizonyítékokat gyűjt az eljárás elindításához.

Az EU tagállamai ugyanakkor megosztottak a Huawei ügyében: az Egyesült Királyságban, Hollandiában a kínai cég nagy munkaadó, míg Franciaország és Olaszország támogatná a bizottsági szankciókat.

A stratégiai partner

A Huawei Technologies - amellyel áprilisban kötött stratégia megállapodást a magyar kormány - 2005-től van jelen Magyarországon. A vállalat Pécsett és Komáromban egész Európát ellátó összeszerelő központot, Biatorbágyon és Üllőn pedig szintén európai hatáskörű logisztikai központot üzemeltet, amelyek export-import volumene 1-1,5 milliárd dollár.