A francia Vinci Airports irányíthatja a következő 25 évben a belgrádi Nikola Tesla repülőteret - ismertette a kormány döntését Aleksandar Vucic szerb államfő a szerb közszolgálati televízióban. A hírt az MTI közölte.

A koncesszióért a francia vállalat 501 millió eurót (154,47 milliárd forint) fizetett, valamint vállalta, hogy további 732 millió eurót (225,7 milliárd forint) fektet a repülőtér fejlesztésébe a következő 25 évben, és egyetlen dolgozótól sem válik meg.

A belgrádi repülőtér utasainak száma tavaly meghaladta az évi ötmilliót, és a tervek szerint 2024-re eléri a 7,9 milliót, 2030-ra pedig a 10 milliót.

A Nikola Tesla repülőtér forgalma 2013 után kezdett növekedni, amikor az egyesült arab emírségekbeli Etihad Airways megvásárolta a szerb JAT légitársaság 49 százalékát, és létrehozta belőle az Air Serbiát, új árakat és új útvonalakat kínálva az utazóknak.

A Nikola Tesla 83,1 százaléka állami tulajdonban van, míg a fennmaradó részvényeket kisrészvényesek birtokolják. A repülőtér tavalyi profitja a becslések szerint elérte a 29 millió eurót (8,94 milliárd forint), ami hárommilliós növekedés az előző évhez képest. - írta az MTI.

Szerbia óriási fordulat kapujában áll - erről itt olvashat.

A kép forrása: Shutterstock.