Az új követelményrendszert már a jövő év elején alkalmazzák Ausztriában, a Cseh Köztársaságban, Németországban és Svédországban. Magyarországon a jogi keretek megteremtésével előreláthatólag 2010 második, harmadik negyedévében, míg Svájcban és Hollandiában 2011-től vezeti be.

A 7 országban - amely mintegy 130 milliós piacot képvisel - több, mint 17 000 szálloda kategorizálása várható azonos elvek szerint a következő években.

A közös szállodai minősítési rendszer összesen 270 feltétel teljesítésén alapul. Ezeket többek között a vendégek körében végzett felmérések alapján dolgozták ki, így megfelelnek a mai kor igényeinek, a vendégek elvárásainak - áll a Magyar Szállodaszövetség MTI által ismertetett közleményében.

Az új követelmények nagy hangsúlyt helyeznek a szállodák magas minőségű szolgáltatásaira, egyebek mellett a wellnessre, vagy a kifogástalan alváskomfortra.

Az alapítók arra számítanak, hogy a jövőben - további tagországok csatlakozásával - az Európai Unióban fokozatosan kialakul egy egységes, harmonizált szállodai minősítési rendszer.

A Hotelstars Union, az általa létrehozott szállodai követelményrendszert dinamikusan kezeli, azokat folyamatosan frissíti.