A svájci Adienne Pharma & Biotech megállapodott az orosz állami befektetési alappal (RDIF) arról, hogy Szputnyik V vakcinákat gyártsanak a svájci cég Milánó régióban lévő gyárában - mondta a vállalat elnöke, Antonio Francesco Di Naro a Bloombergnek. A hírügynökség szerint ez az első olyan megállapodás, amit az RDIF a vakcina európai gyártására aláírt.

Bár Oroszország volt az első, hogy a lakosság oltására vakcinát engedélyezett a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében, a gyártás felfuttatásával a versenytárasaitól elmaradt. Ez annak is betudható, hogy a Szputnyik V gyártása más oltásokhoz képest bonyolultabb, miután két különböző adenovírust tartalmaz a két dózis, míg a hasonló elven készülő AstraZeneca vakcinájában csak egy adenovírus van.

Németekkel és franciákkal is tárgyalnak

Kirill Dmitirijev, az RDIF vezérigazgatója az olasz Rai3 televíziócsatornának azt mondta vasárnap a Bloomberg szerint, hogy Németországban már van egy partnerük, és több francia céggel tárgyalnak.

Az orosz vakcinafejlesztő kapcsolatban lépett a német IDT Biologika GmbH-val - erősítette meg a német MDR csatornának az IDT szóvivője, Ulrich Gartner, de részleteket nem kommentált potenciális ügyfelekkel folyamatban lévő tárgyalásokra hivatkozva.

Az IDT egy szándéknyilatozatot már aláírt az elmúlt hónapban az AstraZenecával, hogy segítse a cég koronavírus-oltásainak felfuttatását.

Több tagállam is nyitott lenne

Még februárban az osztrák kancellár is egyeztetett az orosz elnökkel telefonon a Szputnyik V vakcina lehetséges beszerzéséről és közös gyártásáról. Akkor a Szabadeurópa azt írta, hogy a Kreml szerint abban állapodott meg a két fél, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek ezügyben. Az uniós tagállamok közül már több - köztük Németország és Spanyolország - jelezte, hogy az EMA engedélyezése esetén nyitott lenne az orosz oltóanyagra.

Júniusban indulhat a gyártás?

Dmitrijev az olasz tévécstornának azt is elmondta, hogy Olaszországban a gyártás júniusban kezdődhet. Di Naro ugyanakkor azt mondta, hogy az időzítés az olasz hatóságok engedélyeztetésétől függ, ezért jelenleg még nem lehet megmondani, hogy mikortól indulhat a gyártás.

Uniós tisztviselők azonban némi szkepticizmussal fogadják a megállapodást. Egy az ügyet jól ismerő forrás a Bloombergnek azt mondta, hogy Oroszországban annyira kicsi a kínálat, hogy az EU azzal számol, hogy a nyugati vakcinákból nagyobb mennyiséget adományoz vagy elad Oroszországnak.

Még az EMA engedélye is hiányzik

A Szputnyik V-t még az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sem hagyta jóvá, de a Bloomberg szerint ez akár már a héten megtörténhet. A vakcináknak az eredeti tervek szerint április elejétől kellett volna érkezniük, de most már illetékesek ezt a hónap közepénél előbb nem várják.

Az EMA március 4-én kezdte az orosz vakcina úgynevezett gördülő engedélyeztetési vizsgálatát, hogy megfelel-e az oltóanyag a biztonsági és minőségi előírásoknak. Az orosz vakcina akkor kapott nagyobb nemzetközi figyelmet, miután a The Lancet tekintélyes orvosi folyóiratban megjelentek a harmadik fázis tesztjeinek köztes eredményei, amelyek azt mutatták hogy az oltóanyag 91,6 százalékos hatékonysággal véd a Covid-19 ellen.

A Bloomberg azonban megjegyzi, hogy az engedélyezésre az EU és Oroszország között növekvő feszültség is rányomja a bélyegét. A hírügynökség tudja be, hogy az RDIF a Twitteren követelte az EMA bocsánatkérését, miután az egyik vezető tisztviselőjük vasárnap "orosz rulettnek" nevezte az orosz vakcina tagállami vészhelyzeti engedélyezéseit. Az RDIF szerint ez a kijelentés az EMA értékelésében "komoly kétségeket ébreszt lehetséges politikai befolyás" miatt.