Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Benyújtotta az engedélyezési kérelmet a Pfizer és a Biontech a szupervakcinára az Egyesült Államokban. A „booster”, azaz emlékeztető vagy gyorsító hatású oltást minden 16. életévét betöltött amerikai állampolgárnak adnák – írja a CNBC-re hivatkozva a Forbes.hu. A klinikai tesztek első fázisa sikerrel zárult, az oltóanyag „jelentősen több antitestet” generált a koronavírus alapverziója és a mutánsok ellen is ahhoz képes, mint amennyit az első két oltás.

A kísérleti alanyok a harmadik adagot az második után nyolc-kilenc hónappal kapták meg. A Pfizer vezérigazgatója a vállalatok közös közleményében azt írta, hogy a további tesztek valószínűleg gyorsan lefutnak és amint lehet, beadják az eredményeket az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnak (FDA), majd világszerte minden illetékes, állami hatóságnak.

Az amerikai hatóságok pénteken engedélyezték az emlékeztető oldást a Pfizer és a Moderna vakcinájából minden amerikainak, akinek legyengült az immunrendszere, köztük a HIV-fertőzötteknek, a rákos betegeknek és a szervátültetésen átesetteknek. Az eddigi vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy a legyengült immunrendszerrel rendelkezők szervezete nem termel elég antitestet két dózis után.

Másoknak egyelőre nem ajánlják a harmadik kört, bár Anthony Fauci, a Fehér Ház egészségügyi főtanácsadója azt mondta: valószínűleg mindenkinek kell majd évente egy oltás. Ezt a vakcinagyártók már mondogatják egy ideje, szerintük a koronavírus ellen az influenzához hasonlóan kell majd védekezni.

A Pfizer az izraeli adatok alapján azt is közölte, hogy a delta variáns fertőzése ellen csak 39 százalékos a kétdózisú oltóanyaguk, pedig az alapverzió ellen még 95 százalékos volt a vakcina hatékonysága. A súlyos szövődmények ellen azonban még mindig jól véd a Pfizer oltása, legalábbis az izraeli kórházak adatai szerint.