A koronavírus-járvány nagyon sok céget hozott nehéz helyzetbe, s ezek egy jó része most ingatlanjainak piacra dobásával igyekszik rendbe hozni kibillent mérlegeinek egyensúlyát. A Jones Lang LaSalle nemzetközi ingatlanügynökség jelentése szerint tavaly az európai, közel-keleti és afrikai feltörekvő országok (ide tartozik Magyarország is) cégei összesen 32 milliárd dollár (27 milliárd euró) értékben adtak el ingatlanokat. Ez több, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy az ingatlanpiacon az üzletek száma visszaesett a járvány miatt - tudósított a Bloomberg.

A cégek a jelentés szerint azért adnak el ingatlanjaikból, hogy megőrizzék tőkéjüket, ugyanakkor likviditást szabadítsanak fel, s eközben át is alakítják ingatlanportfólióikat, hogy azok jobban megfeleljenek a járvány utánra tervezett üzleti tevékenységüknek - mondta Nick Compton, az ingatlanügynökség régióért felelős vezetője.

Az eladásoknak valamivel több, mint harmada volt iroda, ami jól mutatja a lezárások hatását, a távmunka térnyerését, egy éve ennek aránya ugyanis még csak alig 10 százalékot tett ki. A kereskedelmi ingatlaneladások értéke 27 százalékkal esett vissza Európában - írja az összefoglaló a Real Capital Analytics adataira hivatkozva. Az ingatlanbróker tapasztalatai szerint az eladások egy jelentős részénél a cég az ingatlan egy részét vissza is bérli, vagy lízingeli, így a tranzakció egyszerű tőkefelszabadításként is értelmezhető.

Nemcsak a régióban, hanem globálisan is érzékelhető ez a trend. A Bloomberg még decemberben készített egy felmérést, amely fél év, összesen 4676 cég eredményeiről szóló elemzői konferenciabeszélgetéseinek anyagát elemezte ki mesterséges intelligencia segítségével. Ez alapján a vállalatok közül minden nyolcadik említette, hogy komolyan tervezi ingatlanállományának csökkentését.

Márpedig ez a tendencia komoly nyomást gyakorolhat nem csak az árakra, de a bérleti díjakra, illetve a bérelt ingatlanok kihasználtságára is. Az MSCI egy korábbi összesítése szerint globálisan a professzionális kezelés alatt lévő befektetési célú ingatlanok értéke elérte a 9,6 billió dollárt, s ezek egy jó részét hosszú lejáratú hitelekből finanszírozták.