Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A La Stampa című olasz lap szerdán azt írta, hogy koronavírus elleni 29 millió adag vakcinát "rejtegetett" a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó Olaszországban, amit a szabályokat megkerülve akarták Nagy-Britanniába szállítani - írta az MTI-re hivatkozva az Index. Az olasz rendőrség ugyanakkor szerdán azt közölte, hogy a hétvégén végrehajtott akció során az üzemben olyan vakcinákat találtak, amelyeket Belgiumba szántak.

Az Európai Bizottság kérte fel az olasz miniszterelnököt, hogy a helyi hatóságok révén vizsgáltassa ki a Rómától 30 kilométerre délre található Anagni kisvárosában, a Catalent nevű cég telephelyén lévő szállítmányokat - közölte az olasz rendőrség. A Catalent az AstraZeneca megbízásából tölt fel oltóanyaggal ampullákat. A vállalat helyiségeinek átkutatását Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos kezdeményezte, miután az AstraZeneca nem teljesítette az első negyedévre szóló szállítási kötelezettségeit az EU-nak. A várt százmillió adag helyett eddig csak harmincmillió adag érkezett az uniós tagországokba.

Az EU szerdán megerősítette az olasz lap értesüléseit a dpa német hírügynökség megkeresésére. Március elején már hasonló eset történt: az EU nem engedett Ausztráliába szállítani mintegy 250 ezer adag, koronavírus elleni oltóanyagot az AstraZeneca Róma melletti üzeméből.

Ismét magyarázkodnia kell a cégnek

Az AstraZeneca később közleményben reagált az újabb botrányos hírekre.

"Jelenleg nem tervezünk exportot, csak a Covax-együttműködés részeként az alacsony és közepes jövedelmű országokba. (A Covax globális oltóanyag program, amelynek célja, hogy vakcinát juttassanak a szegény és közepes jövedelmű országokba, ebben részt vesz az Európai Bizottság is - a szerk.) Az olasz raktárban 13 millió adag vakcina vár arra, hogy a minőség-ellenőrzést követően kiszállítsák a Covaxhoz. Az oltóanyagot az EU-n kívül gyártották, az olaszországi anagni üzemben pedig injekciós üvegekbe töltötték.

Szintén ebben az üzemben vár további 16 millió adag vakcina minőség-ellenőrzésre, majd Európába történő kiszállításra. Közel 10 millió adagot juttatunk el az EU országaiba március utolsó hetében, a további mennyiséget pedig áprilisban, amint a minőség-ellenőrzést követően engedélyezik a kiszállítást.

Helytelen ezt készletezésnek tekinteni. A vakcina gyártása egy összetett és időigényes folyamat. Az injekciós üvegekbe töltés után ugyanis az oltóanyag-adagoknak át kell esniük a minőség-ellenőrzésen, mielőtt kiszállítanánk azokat" - olvasható az AstraZeneca közleményében.

Brüsszel tovább szigorítja az oltóanyagok kivitelét

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy új kritériumokat vezet be a koronavírus elleni oltóanyagok unión kívüli exportjára vonatkozóan, amellyel a vakcinák kivitelének átláthatóságát javítaná. A testület úgy döntött, egyértelműbb jogot biztosít arra, hogy engedélyhez lehessen kötni a vakcinák szállítását olyan országokba, ahol már eleve magas a beoltottsági arány, vagy olyanokba, amelyek maguk nem exportálnak oltóanyagkészleteikből - számolt be a döntésről az MTI.

Az EU megvizsgálja, hogy a célország korlátozza-e jogszabály útján vagy más módon saját vakcinakészletének kivitelét, illetve hogy a rendeltetési országban jobb vagy rosszabb körülmények állnak-e fenn, mint az EU-ban, különös tekintettel az átoltottságra és a vakcinákhoz való hozzáférésre.

Az Európai Bizottság január végén vezette be az ideiglenes érvényű exportellenőrzési mechanizmust, amely az oltóanyag-kivitelt engedélyekhez köti, és megköveteli az unióval szerződést kötött vakcinagyártó vállalatoktól, hogy előre értesítsék a tagállami hatóságokat a legyártott vakcinák kivitelének szándékáról.