A Pfizer több mint három hónapja szállítja heti rendszerességgel a Covid-19 elleni védekezést támogató vakcináját Magyarországra. Az első szállítmány 2020. december 26-án érkezett, a mai, április 20-i szállítással együtt a Magyarországra beérkezett vakcina adagok mennyisége meghaladta a 2,1 millió adagot.

A közlemény szerint  a két vállalat 2021. év elején kiemelt figyelmet fordított gyártási kapacitásainak megerősítésére és kibővítésére, hiszen a cél, hogy a növekvő globális igénynek megfelelve idén több mint 2 milliárd adag Covid-19 vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte. Múlt héten megszületett a megállapodás az Európai Bizottsággal, miszerint felgyorsítják 50 millió adag oltóanyag szállítását, és így 2021 második negyedévében várhatóan 250 millió adag Comirnaty vakcinát szállítanak az Európai Unióba.

A Pfizer az első negyedévben több, mint 1,5 millió adagot szállított Magyarországra, második negyedévétől pedig jelentősen megnöveli a szállított mennyiséget, csak áprilisban közel 1,1 millió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezhet az országba.

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett Comirnaty az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező Covid-19 elleni oltóanyag volt az Európai Unióban, amelyet a 16 éves vagy annál idősebb populáció aktív immunizálására, a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 fertőzés megelőzésére használhatnak az országok.