Az AstraZeneca a Covid-19 járvány kapcsán számos kutatást indított a vakcinafejlesztés mellett. Ezek egyike egy olyan program, amely a fertőzésnek kitett, de betegségük vagy más gyógyszerrel történő kezelésük miatt az aktív immunizálásra (oltásra) nem megfelelően reagáló embereknek nyújt védelmet. A passzív immunizálás során a koronavírus-fertőzés megakadályozására képes antitesteket juttatnak a szervezetbe.

Az AstraZeneca által fejlesztett hosszú hatású antitest-kombináció (Long-acting antibody, LAAB) készítmény kiemelkedő hatékonysággal képes megelőzni a súlyos, illetve halálos kimenetelű Covid-19 megbetegedést olyan egyéneknél, akik nem olthatók, illet a vakcináció náluk nem  eredményes.

A III. fázisú, vírusexpozíció előtti megelőző kezeléssel kapcsolatos vizsgálat elsődleges eredményei szerint az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja (AZD7442) szignifikánsan csökkentette a tünetes Covid-19 betegség előfordulását, ami a vizsgálat elsődleges célja volt. A hosszú hatású antitest (LAAB) kombináció 77 százalékkal csökkentette a tünetes Covid-19 kialakulásának kockázatát a placebóhoz képest. A vizsgálatban 25 tünetes Covid-19 esetet regisztráltak az elsődleges elemzés során.

Az AZD7442-vel kezelteknél nem fordult elő súlyos Covid-19 szövődmény vagy ahhoz kapcsolódó haláleset, míg a placebót kapottak közül ketten elhunytak a fertőzés következtében.

Az AZD7442 az első antitest-kombináció (nem vakcina - hangsúlyozza a gyártó), amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy potenciálisan hosszú távú védelmet nyújtson, és megelőzze a koronavírus fertőzés súlyos következményeit.

A vizsgálatról

A vizsgálatban 5 197-en vettek részt, őket 2:1 arányban véletlenszerűen válogatták be az AZD7442 készítményt kapó csoport és a placebo csoport között. A résztvevők több mint 75 százalékának voltak olyan társbetegségei, amelyek a jelentések szerint csökkentik a beteg szervezete által a védőoltásra adott immunválaszt.A LAAB jól tolerálható volt, és az előzetes elemzések azt mutatják, hogy a mellékhatások kiegyensúlyozott arányban fordultak elő a placebo- és az AZD7442-csoportok között.

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: „újabb megoldásokra van szükségünk azok számára, akiket a Covid-19 vakcina nem véd megfelelően. Ezeknél a magas kockázatú személyeknél mért hatékonysági és biztonsági adatok azt mutatják, hogy a hosszú hatású antitest-kombinációnk a vakcinák mellett védelmet nyújthat a tünetekkel járó és súlyos betegséggel szemben. Nagy várakozással tekintünk az elé, hogy még 2021-ben megoszthassuk az AZD7442 III. fázisú klinikai vizsgálati program további adatait.”

Az AZD7442-t az AstraZeneca saját fejlesztésű technológiájával optimalizálták, amely révén akár 12 hónapos védelmet is nyújthat a Covid-19 ellen, és intramuszkuláris injekcióban kell beadni.

Az Oxford University és a Columbia University kutatóinak előzetes laboratóriumi tesztjei alapján a készítmény minden jelenleg ismert vírusvariáns ellen – így a delta variáns ellen is – hatásosnak mutatkozik.