Leállítják a kitermelést tizenkét sziléziai szénbányában a koronavírus-fertőzés terjedése miatt - közölte Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes hétfőn az Euronew tudósítása szerint. A hivatalos álláspont szerint Lengyelország egyelőre nem tud lemondani a szénkitermelésről. Az utca embere úgy érzi, hogy még mindig a szén a legolcsóbb, gázzal fűteni másfélszer többe kerül.

A szén évszázadok óta a fő energiaforrás a lengyel háztartásoknak és vállalatoknak. A nap- és a szélenergiát csak kiegészítésként használják. 2018-ban 63 millió tonnát tett ki a szénkitermelés az országban, ezen felül jelentős az import is. A mostani leállás a legnagyobb lengyel szénkitermelő cég, a PGG tíz üzemét, valamint a Jastrzêbiei Széntársaság (JSW) két bányáját érinti.

A sziléziai járványgóc májusi kialakulása miatt elrendelték a bányászok általános szűrését. A miniszterelnök-helyettes a tesztelés szükségességét azzal magyarázta, hogy a föld mélyén történő szénkitermelési folyamat jellege miatt nem bizonyultak elég hatékonynak a bányákban alkalmazott egészségügyi szabályok. Az egészségügyi miniszter, Lukasz Szumowski elmondta: a bányászoknál eddig több mint 50 ezer vírustesztet végeztek. Hangsúlyozta: Sziléziában a zárt járványgócon kívül az új fertőzések hasonlóan alacsony szinten jelentkeznek, mint az ország többi részében.

Lengyelországban a hét végén rekordmagas volt az újonnan kimutatott fertőzések száma: szombaton 576, vasárnap 575 új esetet regisztráltak, ebből összesen 676-ot a Sziléziai vajdaságban, ahol mindegyik pozitívan tesztelt személy bányász volt. A fertőzött bányászok 95 százaléka tünetmentes. Az országban egyébként hétfő reggel 12 171 volt az aktív fertőzöttek száma. A betegek közül 12 998-en felgyógyultak, 1611 ember elhunyt.