Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Pfizer-BioNTech oltása jelenleg 16 év felett adható, de vizsgáltuk a 11-15 évesek vakcinálását, ez már be is fejeződött 2000 fő részvételével. Egy ideje már minden adat az európai és az amerikai hatóságok előtt van, mindenki azt gondolta, hogy mostanra már megadják az engedélyt. Ezt továbbra is várjuk, de márciusban már a 11 év alattiaknál is elkezdték a teszteket, ezek júniusra fognak befejeződni - fogalmazott az interjúban a tudós, akinek kulcsszerepe volt az új típusú, mRNS-alapú oltások kifejlesztésében.

A Pfizer elnöke már bejelentette a Wall Street Journalban, hogy a koronavírus-vakcina után ők mindent meg fognak csinálni messenger-RNS-ben. Egy ekkora cég, ha akarja, azonnal meg tud csinálni mindent: ott a kezében a technológia, az összes többi már rutin - mondta Karikó Katalin a Telexnek.

Szavai szerint az első biztos az influenza lesz, mert az már elég előrehaladott állapotban volt a koronavírus előtt, hiszen a BioNTech és a Pfizer 2018-as megállapodása eredetileg az influenza elleni RNS-vakcináról szólt. De már zajlanak az elemzések, melyek azonosítják az összes koronavírus-típus közös tulajdonságait, így ezekre a szekvenciákra lehet koncentrálni. A Covid-19 elleni vakcina kifejlesztése gyors tűzoltás volt, de a terv az, hogy legyen egy univerzális oltás minden koronavírus ellen. Ehhez szerintem nem kell már sok idő - tette hozzá a kutató.

Arra a felvetésre, miszerint Magyarországon az egészségügyiek között is megjelenő vélemény, hogy a hagyományos technológián alapuló vakcinák biztonságosabbak az mRNS-alapúaknál, mert jobban ismert, kipróbált technológián alapulnak, azt mondta: "semmi nem volt régen kipróbálva, az adenovírus-alapúaknál csak az AstraZenecának volt egy csimpánz adenóval bevezetett terméke az ebolára. Azzal 200 ezer embert oltottak be Afrikában, őket a Covid ellen ezzel már nem lehet beoltani, mert a szervezetük felismeri a hordozóvírust.

Az RNS-vakcinának viszont éppen az a lényege, hogy az RNS-t a szervezet még nem ismeri, csak a kódolt fehérjét, ezért be tud jutni, így mindenki akárhányszor kaphat RNS-vakcinát".