Az engedélyezés után pedig órákon belül kezdődhet az oltóanyagok kiszállítása, az első oltásokat pedig december 7-én adnák be. Az Egyesült Királyság 40 millió adagot rendelt a szerből, ami a tesztek szerint 95 százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzés kialakulását - írta a Financial Times nyomán a 444.hu.

Normál esetben Nagy-Britanniában a vakcinákat az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) kellene engedélyeznie december 31-ig, a brexit lezárultáig. Sürgős esetekben viszont van rá lehetőség, hogy az MHRA, az Egyesült Királyság gyógyszereket és egégységügyi termékeket ellenőrző hivatala átmenetileg engedélyezze az oltóanyag használatát.

Pénteken a kormány arra kérte a kormányhivatalt, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által fejlesztett vakcináját is vizsgálja meg.

A tervek szerint elsőként az idősotthonok lakóit, majd a 80 év fölöttieket és az egészségügyi dolgozókat oltják be vele.

Államtitkárságot hoztak létre az oltás megszervezésére

Külön államtitkárságot hozott létre szombaton a brit kormány az egészségügyi minisztériumon belül a koronavírus-járvány elleni oltási kampány megszervezésére és irányítására.

A Downing Street bejelentése szerint a vakcinák forgalmazása várhatóan még karácsony előtt megkezdődik, ha a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezi az oltóanyagok alkalmazását.

Az államtitkárságot Nadhim Zahawi, a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselője, az üzleti ügyek minisztériumának államtitkára vezeti. Zahawi e tisztségének megtartásával irányítja a koronavírus-oltási kampányért felelős új államtitkárságot. Hatásköre Angliára terjed ki, de együttműködik majd a skóciai, a walesi és az észak-írországi kormánnyal a lakossági oltás összehangolásában - adta hírül az MTI.