Egész Lengyelország sárga övezetnek számít október 10-étől, ami ott a fokozott járványveszélyt jelenti. Ezért visszatért a maszkviselés kötelezettsége, nemcsak a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön, hanem minden nyilvános helyen, még az utcán is. Ebből fakadóan nagyon megnőtt az igény a maszkokra, amelyeket eddig csak bizonyos körülmények között kellett viselni - írta a gazeta.pl.

A Lidl például elhatározta, hogy beszáll a járvány elleni nagy háborúba. Ennek jegyében 10 darabos csomagokban védőmaszkokat árul. Egy darab maszk ára éppen csak eléri a 0,49 zlotyt, ez még 40 forintnak sem felel meg. A terméket október 12-től már árusítják. A Lidl által kínált maszkok egyszer használatosak, de háromrétegűek. A terméket a pénztáraknál lehet megvenni, Lengyelországban készültek, és megfelelnek azoknak a szabályoknak, amelyeket a tiszti főorvos hivatala jónak lát.

Nemcsak a Lidl, hanem a Biedronka, a portugál kereskedelmi lánc is készül a járvány durvulására. Ennek a cégnek több mint 3000 boltja van Lengyelországban. A harc jegyében ismét bevezetik a 24 órás akciókat, amire egyelőre 40 boltot jelöltek ki. Ezek 24 órán át nyitva tartanak. Emellett 650 üzletben meghosszabbítják a nyitva tartást 23.30-ig. A cél, hogy minél kevesebb vásárló találkozzon egymással. A többi bolt is 23 óráig fog nyitva tartani.

Közben megjelent egy hosszú lista azokról a gyógyszerekről, amelyek hiányoznak a patikákból - egyértelműen a járvány erősödése miatt. A páciensek például egyre jobban keresik a tüdőgyulladás elleni védőoltást - mindhiába. Hiánycikkek lettek a gyomorfertőzésekre, anyagcserezavarokra, a bőrbajokra való vagy éppen a menopauza enyhítésére szolgáló gyógyszerek is.

Gondot okoz az is, hogy közeledik a Minden szentek ünnepe a halottak napjával. Az egészségügyi miniszter helyettese azzal a kéréssel fordult honfitársaihoz, hogy a temetői látogatásokat osszák el időben, ne csak november 1-re vagy 2-re tegyék, hanem akár már korábbra, akár későbbre. A kormány nem tervezi a temetők bezárását.