Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A több mint 10 millió rendelkezésünkre álló biztonságossági adat elemzése nem mutatott bizonyítékot a tüdőembólia vagy a mélyvénás trombózis megnövekedett kockázatára bármely meghatározott korcsoportot, nemet, gyártási tételt vagy a Covid-19 Vaccine AstraZeneca oltóanyagot alkalmazó országot tekintve.

Valójában az ilyen típusú események előfordulása jelentősen alacsonyabb az oltottaknál, mint az oltást egyáltalán nem kapott személyeknél általában - írta közleményében az AstraZeneca.

A közlemény előzménye, hogy az osztrák hatóságok a hétvégén bejelentették, hogy egy 49 éves ápolónő súlyos vérsűrűsödési zavar miatt meghalt tíz nappal azután, hogy megkapta az AstraZeneca ABV5300 számú tételét. Ugyanebből kapott a kolléganője, egy 35 éves ápolónő is, akinek tüdőembóliája lett.

Dánia csütörtökön függesztette föl a vakcina használatát a lehetséges súlyos mellékhatások miatt.  "Legalább két hétre leállítottuk a használatát, miután a beoltottak közül többeknél vérrög képződött" - közölte a dán egészségügyi hatóság. Erre szintén egy Dániában bekövetkezett haláleset miatt figyeltek fel.

Az osztrák esetnél említett gyártási tétel magyarországi alkalmazására kérdezett rá a168.hu a magyar gyógyszerhatóságnál, ahonnan azt a választ kapták, hogy a szóban forgó tételből Európa 17 országába szállítottak, de Magyarországra nem.

Csütörtökön a francia egészségügyi miniszter kijelentette, hogy nincs ok felfüggeszteni az AstraZeneca gyár koronavírus elleni oltóanyagát Franciaországban. Március 10-ig összesen 30 vérrögképződéses esetet jelentettek közel 5 millió AstraZeneca oltóanyagával, ez nem jelent statisztikailag nagyobb kockázatot, mint a be nem oltott emberek esetében.

Lezárult az ausztriai vizsgálat is, a döntés szerint Ausztriában továbbra is oltanak az AstraZeneca-vakcinával.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) állásfoglalása szerint az AstraZeneca oltóanyaga továbbra is beadható.