Újabb koronavírus-vakcina színesítheti az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinapalettát, ezúttal az AstraZeneca oltóanyagának engedélyezését javasolta az EMA a portál szerint. A vakcina feltételes elfogadására tett javaslat érvényes az Európai Unió mind a 27 országában, beleértve Magyarországot, ahol már január 20-án zöld utat adtak az oltóanyagnak.

A javaslat 18 éves vagy idősebb felnőttek aktív immunizációjára szól, a Covid-19 betegség megelőzésére. A vakcina két adagját 4-12 hét különbséggel kell alkalmazni. Ez megegyezik azzal az adagolási móddal, ami az Egyesült Királyság Gyógyszerhatósága (UK MHRA) előírásában szerepel 2020. december 29. óta, s ezzel a módszerrel használják több más országban is.

A gyártó közleménye szerint arra számítanak, hogy az Európai Bizottság hamarosan kiadja a feltételes forgalomba hozatali engedélyt az EU tagországai számára.

Az Oxfordi Egyetem és az Egyesült Királyságban működő AstraZeneca gyógyszergyár virusvektor-vakcinája csimpánz adenovírusba  - csimpánzokat megbetegítő, emberre veszélytelen adenovírus genetikailag módosított változatába -  csomagolja a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét kódoló mintát.

A vakcina hatékonysága az első hírek szerint a fél és egész dózist kapott pácienseknél 90 százalékos, a két egész adagot kapott pácienseknél 62 százalékos volt. Az EMA közleménye szerint 4 klinikai vizsgálat összesített eredménye 60 százalékos hatékonyságot mutat.

A magyar kormány 3 millió 270 ezer fő beoltására elegendő mennyiséget, 6,5 millió adagot kötött le.

A brit-svéd gyógyszeripari vállalat koronavírus oltóanyagának beszerzésére kötött szerződést pénteken hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság.