A  Moderna biotechnológiai cég egyetemek részvételével kifejlesztett koronavírus-vakcinája 95 százalékos hatékonyságot mutat, ami az eddigi legjobb eredmény - írja a BBC. Az orosz Szputnyik V-tel kapcsolatban a gyártó 92 százalékos biztonságú védettséget ad meg, míg az amerikai Pfizer gyógyszergyártó óriás saját oltására 90 százalékos hatékonyságot ígér.

A három oltás annyiban hasonló, hogy mindhárom két szúrásból áll három-négy hét időkülönbséggel. A Moderna készítményét 30 ezer ember részvételével tesztelték az USA-ban. A vizsgálatok során 11 komoly koronavírus-betegség alakult ki, de egyik sem a beoltott személyeknél, hanem a kontrollcsoportnál, akik tagjai placebót kaptak.

Azt még nem tudjuk, mennyi időre kínál védettséget a Moderna vakcinája, mert ehhez nem telt el elég idő. Azt sem tudjuk, hogy a készítmény mennyire hatásos az idősebb, nagyobb veszélyben lévő korosztály esetén, bár semmi sem utal rá, hogy náluk kevésbé lenne jó, mint a fiatalabbaknál. A Moderna oltását hosszú távon mínusz 20 Celsius-fokon kell tárolni (a Pfizerét mínusz 75 fokon), és normál hűtőszekrényben egy hónapon át marad egyben.