Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy keresztfertőzés alakulhatott ki az orosz Szputnyik V koronavírus-oltás gyártásában részt vevő egyik üzemben, továbbá nem találták kellően hatékonynak a sterilizálás ellenőrzését - adta hírül a Moscow Times a WHO előzetes jelentésében foglaltakat.

Az ENSZ egészségügyi intézménye hat szabálytalanságról tesz említést az Ufa városában lévő Pharmstandard üzemében.

Ez az egyike annak a négy cégnek, amelyben a WHO ellenőrei vizsgálták a Szputnyik V gyártási folyamatát. Ez része annak az eljárásnak, amelyben a WHO eldönti, engedélyezi-e a készítmény alkalmazását tekintettel a rendkívüli járványhelyzetre. Az ellenőrök úgy fogalmaznak, hogy a keresztfertőzés kockázatának elkerülésére nem tették meg a megfelelő intézkedéseket, bizonyos szűrések esetén nem volt egyértelmű a sterilitás biztosítása, továbbá az egyes gyártási sorozatok jelölése is pontatlan lehet.

Már tudtak róla

A Pharmstandard állítása szerint a WHO semmi olyat nem talált, amiről ne tudtak volna, igaz, a vállalat weboldalán hat helyett csak négy megállapítást említenek. A vállalat szerint technikai problémákról volt szó, amelyeket már megoldottak. Azt is megjegyezték, hogy az érintett üzemben csak a készítmény fiolákba töltését végzik, magát a vakcinát máshol gyártják, és a WHO az oltással kapcsolatban nem fogalmazott meg kifogásokat.

Az EMA-engedélyre is gyúrnak

Oroszország jelenleg igyekszik megszerezni a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hozzájárulását is a Szputnyik V alkalmazásához. Az engedélyezési eljárás része mindkét intézménynél a gyártóhelyek ellenőrzése. Az EMA emellett vizsgálja a készítmény fejlesztésének és klinikai tesztelésének etikai oldalát is (például állítólag katonákat köteleztek az utóbbiban való részvételre).

Végül megszólalt az ügyben a Kreml is. Dmitrij Peszkov kormányszóvivő szerint a Pharmstandard már rendezte a WHO vizsgálatában felmerült problémákat választ adva a szervezet aggodalmaira. A cég meghívta a WHO szakértői egy második ellenőrzésre az ügyben érintett üzembe.