A program késedelmet szenved annak érdekében, hogy "az idősebb embereknél növekedjen az immunreakció" - jelezték közleményükben a gyártók.

Előrejelzésük szerint a vakcina csak 2021 harmadik negyedévre készülhet el, míg korábban azt jelezték, hogy a jövő év első felében beadják az engedélyeztetési kérelmet, és 2021-ben egymilliárd adagot már le is tudnak szállítani. Az Európai Unió 300 millió dózist rendelt meg 2021-re ebből az oltóanyagból.

A francia Sanofi, amely a brit GSK-val közösen fejleszti a vakcinát, a közelmúltban jelezte, hogy csak december végén kezdődik meg a harmadik fázisú tesztelés, vagyis az oltóanyag tömeges tesztelése embereken. Az első tesztelések köztes eredményei ugyanakkor a várakozásokon aluliak voltak - írja az MTI.

Az idősebbeknél egyelőre nem megfelelő az immunválasz

Bár a 18 és 49 év közötti korosztályban az immunreakció "megegyezik azon betegek reakciójával, akiknél nem jelentkezett a Covid-19-fertőzés", az idősebb korosztályban nem kielégítő az immunválasz - hangsúlyozták a gyártók.

A laboratóriumok ezért jelenleg az antigén-koncentráció tökéletesítésére törekednek annak érdekében, hogy az idősebb korosztályban kielégítőbb legyen az immunreakció. Februárban további, második fázisú klinikai teszteléseket végeznek a finomított antigén-koncentrációval, amelyet a közelmúltban már teszteltek emlősállatokon. Az utóbbi vizsgálat kimutatta, hogy a "vakcinajelölt védelmet biztosíthat a tüdőbetegségek ellen, és a vírus gyors eltűnését idézi elő az orrjáratokban és a tüdőben 2-4 napon belül" - írták a cégek közleményükben.

Amikor nagy mennyiségű vírust fecskendeztünk beoltott állatokba, kiváló eredményeket kaptunk, és ez bizalomra ad okot - mondta a francia hírügynökségnek Thomas Triomphe, a Sanofi alelnöke.