Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcina fejlesztője, az állami Gamaleja Kutatóintézet közös kísérletet indít a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó multival annak kiderítésére, hogy az utóbbi - kevésbé színes elnevezésű - AZD1222 oltása hatékonyabb-e együtt használva az orosz készítménnyel - adta hírül a Moscow Times.

Az orosz fejlesztő már két hete kezdeményezte a kísérletet, amiben partnerre talált az AstraZenecában. Utóbbi megerősítette, hogy hamarosan elindítják a vizsgálatokat, hogy mennyi időt szánnak erre, azt nem közölték. A két készítmény hasonló alapokra épül, ez teheti lehetővé esetleges kombinációjukat. A teszteket 18 évesnél idősebb embereken fogják végezni.

Az AstraZeneca első volt azoknak a gyógyszergyártóknak a sorában, amelyek nyilvánosságra hozták koronavírus-oltásuk kutatási eredményeit. Készítményüket az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztették. A Lancet szaklapban megjelent jelentés szerint a vakcina hatékonysága átlagosan 70 százalék, ám szemben ennél jobb mutatót produkáló versenytársaival, amelyek extra mélyhűtést igényelnek, ez az oltás könnyen szállítható és normál hűtőszekrényben tárolható.