Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oltóanyag mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok között tárolva két hétig őrzi meg a minőségét - közölték sajtóközleményükben a gyártók.
Eddig ezt az RNS-hírvivő elven alapuló védőoltást, amely egyike az Európai Unióban engedélyezett vakcináknak, mínusz 80 és mínusz 60 közötti hőmérsékleten tárolták, ami megnehezítette a szállítást és a tárolást, mivel különleges konténerekhez volt hozzá szükség.

Az új tárolási szabályok "megkönnyíthetik a vakcinánk kezelését a gyógyszertárakban és lehetővé teszik a nagyobb rugalmasságot az oltóközpontban" - közölte Ugur Sahin, a mainzi székhelyű BioNTech főnöke és társalapítója az MTI szerint.

A hosszú távú raktározást (legfeljebb fél év) továbbra is alacsony hőmérsékleten kell megoldani, de a BioNTech és a Pfizer kérte az amerikai gyógyszerfelügyeleti hivatalt (FDA), hogy engedélyezzék a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti tárolást két hétre. A vakcina öt napig hagyományos hűtőszekrényben is tárolható (+2 és +8 Celsius-fok között).

Egy másik RNS-hírvivő alapú védőoltás, a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat vakcinája hat hónapig tárolható mínusz 20 Celsius-fokon, klasszikus hűtőszekrényben pedig 30 napig.

Sahin közölte, hogy a BioNTech és a Pfizer újabb megoldásokon dolgoznak, amelyek révén a védőoltást még könnyebben lehet majd szállítani és felhasználni.

A két vállalat csütörtökön azt is bejelentette, hogy megkezdték a tesztelést, hogy meghatározzák a vakcina hatásosságát és biztonságosságát egészséges várandós nők esetében, ez a csoport ugyanis kimarad az első nagy klinikai kísérletekből. A kísérletben 4000-en vesznek részt az Egyesült Államokban, Kanadában, Argentínában, Brazíliában, Chilében, Mozambikban, a Dél-afrikai Köztársaságban, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban.

A BioNTech és a Pfizer a következő hónapokban tervezi elkezdeni a vakcina tesztelését 5 és 11 év közötti gyereken.

A korábbi klinikai kísérlet eredményeit, amelyben 12 és 15 év közötti gyerekek vettek részt, az idei év második negyedévében ismertetik a hatóságokkal.

Egy izraeli kutatás pénteken ismertetett eredménye szerint a Pfizer/BioNTech védőoltása 85 százalékban hatásos a beadást követő 2-4 hét után.