Bár több száz éves demokráciában élnek, a britek is úgy viselkednek, amikor pánikba esnek, mint más országok, akár egypártrendszerek alatt élő lakói - derült ki az elmúlt hetekben.

A szigetországban is felvásárlási roham indult, amire a nagy áruházláncok, élükön a Tescóval, az Asdával és az Aldival kénytelenek voltak korlátozások bevezetésével reagálni - jelentette a Daily Express. A fogyasztók nem hallgattak a kiváló kommunikátor hírében álló Boris Johnson vezette brit kormányra, amely arra biztatta őket, hogy hagyjanak fel a pánikkal, és ne vásároljanak össze mindent, ami a kezük ügyébe kerül. Az egy vásárlás alkalmával korlátozottan megvezető termékek körébe főként az alapvető háztartási tisztítószerek, illetve hosszabban eltartható élelmiszerek tartoznak.

Tesco

A szigetország legnagyobb áruházlánca bevezette a maximum öt termék elvét az elvihető tejre, tésztára és antibakteriális tisztítószerekre vonatkozóan.

A korlátozások már március 14-én este életbe léptek a hagyományos szupermarketekben, majd március 15-én reggel az online áruházban. A cég beszámolója szerint azt követően döntöttek a drákói intézkedésekről, hogy a vevők számos tésztaféléből mindent lerámoltak a polcokról.

Sainsbury's, Morrisons, Asda és társaik

A Sainsbury's néhány termék esetén vezet be vásárlási limitet, köztük a kézmosókra, a toalettpapírokra és a tisztítószerekre. A Morrisons weboldalán hosszasan magyarázza, miért döntött a szigorítás mellett és arra kéri vevőit, hogy legyenek belátással: ne vigyenek el mindent embertársaik elől. A kiskereskedő kézfertőtlenítőkből és toalettpapír-gurigákból 2-2-re, kézmosókból, szappanokból és bébitejből 4-4-re, légfrissítőkből, takarítószerekből és fehérítőkből 6-6-ra korlátozta az egy alkalommal vásárolható mennyiséget.

Az Asda, az amerikai Walmart kiskereskedelmi gigász brit leányvállalata szintén hosszasan kommunikál weboldalán potenciális ügyfeleivel, majd bejelenti, hogy két egységre korlátozta a kézfertőtlenítőkből, a tisztítószerekből és néhány más árucikkből egyszerre vásárolható mennyiséget. A Waitrose az online megvásárolható antibakteriális szerek eladását korlátozta, miközben tárgyal beszállítóival a raktárai feltöltéséről.

E cég helyi üzletei külön korlátozásokat is bevezettek. Az Ocadótól immáron egyszerre maximum két 12 gurigás vécépapírcsomagot lehet elvinni, a Boots a kézfertőtlenítők vásárlását limitálta két termékben.

Az Aldi minden termékre, ami a boltjaiban kapható négydarabos mennyiségi korlátot vezetett be. A vállalat közleménye szerint példa nélküli keresletnövekedést tapasztaltak, ám azt szeretnék, ha minden vásároljuk hozzájutna mindazon termékekhez, amelyeket be szeretne tenni a korsarába. Az Aldi úgy látja, hogy kínálata kiváló, munkatársai éjt nappallá téve dolgoznak, hogy a lehető leggyorsabban újratöltsék a lelkes vásárlók által letisztított polcokat.

A brit Lidl neve mellett egyelőre nem szerepel a vásárlási korlátozásokról szóló hír.

Magyar helyzet

Magyarországon az elmúlt napokban a magyar piacon működő legnagyobb boltláncok többségét (AldiAuchan, dm, Lidl, Media Markt, Metro, Mol, Obi, Penny Market, Praktiker, Rossmann, SparTesco) képviselő Országos Kereskedelmi Szövetségen keresztül többször közölte, hogy megfelelő az ellátás, de nem mindig tudják a vásárlók rohamának megfelelő tempóban tölteni a polcokat.

A boltláncok a biztonságos élelmiszer-ellátásra és más fontos termékek, üzemanyag-, drogériai, informatikai és barkácstermékek biztonságos forgalmazása során szigorú, országosan egységes egészségügyi és biztonsági követelményeknek megfelelően működnek, minden jogszabályi előírást és központi államigazgatási hatósági felhívást betartva.

Limitek

Az utcai (fizikai) boltokban a szóban forgó magyarországi boltláncok még nem vezettek be vásárlási limitet, legalábbis erről egyikük sem adott tájékoztatást és az elmúlt napokban a Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) által felkeresett boltokban sem találkozott ilyen korlátozással.

A magyar Tesco az online vásárlásoknál viszont bevezetett limiteket. Egy-egy netes rendelésnél maximum 12 darabot vagy 12 csomagot lehet venni a különböző termékekből.

Az Auchan márciusra már nem vállal házhoz szállítást, emellett a boltlánc közölte, hogy a rengeteg megrendelés miatt a helyettesítő termékek aránya is megnövekedhet és előfordulhat, hogy bizonyos terméktípusokból a helyettesítő terméket sem tudja kiszállítani a cég.

A Spar kis változtatott a korábbi forgatókönyvön: a Tescóhoz hasonlóan az online rendeléseket kizárólag online, előre fizetéssel lehet rendezni a Sparnál is. A cég ezzel is szeretné csökkenteni a kiszállítók és a vásárlók közötti kontaktus idejét.