Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Joe Biden elnök lényegében megajándékozta Amerika minden nagyvállalatát azzal, hogy arra kényszerítette őket, hogy kötelezővé tegyék a védőoltásokat a dolgozóiknak, vagy szigorúan teszteljék alkalmazottaikat a Covidra. A cégek eddig két párhuzamos járványvalósággal harcoltak: a vállalatok kétségbeesetten próbálnának visszatérni a szokásos üzletmenethez, és a vakcinák kötelezővé tétele az egyik legjobb módja annak, hogy ezt elérjék. A munkaerőhiány azonban megkötötte a kezüket, mivel a vállalkozások attól tartottak, hogy az oltás beadására kényszerített emberek egy része felmondana. Így viszont levették róluk a felelősséget, ezért lényegében ujjonganak örömükben - írja a CNN.

Ráadásul a szövetségi kormány elvárja, hogy keményen fellépjenek a dolgozóikkal szemben. Ha a nagyvállalatok üzletet akarnak kötni Amerikában, akkor segíteniük kell a Covid terjedésének megállításában. Ezzel a világ Walmartjai például fegyvert kaptak a kezükbe: a dolgozóknak be kell oltatniuk magukat vagy gyakran tesztelniük kell magukat, és a vállalatoknak nem kell attól tartaniuk, hogy elveszítik őket a riválisok miatt. Ez azért is fontos a számukra, már munkaerőhiány van, de így a munkavállalók egyik nagy riválishoz sem tudnak átmenni, mivel ott is elvárják tőlük az oltást.

"Bár sok vállalat bíróságon fogja megtámadni a tervet, sokan mások valószínűleg megkönnyebbülten sóhajtanak majd fel" - mondta John Challenger, a Challenger Gray & Christmas outplacement-szolgáltató cég vezérigazgatója. "A világjárvány idején a vállalatok számára az egyik legnagyobb probléma - a sok közül - a helyi, állami és szövetségi ügynökségek folyamatosan változó és néha egymásnak ellentmondó utasításai miatt" - magyarázta a CNN-nek. 

A vállalati Amerika üdvözölte Biden előírását - leginkább a Business Roundtable, a Joshua Bolten, George W. Bush elnök korábbi kabinetfőnöke által vezetett, nagy amerikai vállalatokat tömörítő befolyásos csoportja. "Az Amerika üzleti vezetői tudják, hogy a vakcinázás és a tesztelés mennyire kritikus fontosságú a világjárvány legyőzésében" - írták a bejelentésre reagálva. 

Bár a Gyártók Országos Szövetsége azt mondta, reméli, hogy a rendelet nem fogja megzavarni a működésüket, az üzleti csoport nagyrészt üdvözölte Biden új szabályát.

"Az összes jogosult amerikai beoltása mindenekelőtt a kórházi kezelések számát csökkenti és életeket ment" - mondta Jay Timmons, a Gyártók Országos Szövetségének vezérigazgatója egy nyilatkozatban. "De ez egyúttal gazdasági kényszer is, mivel a fellendülésünk és az életminőségünk attól függ, hogy képesek vagyunk-e véget vetni ennek a világjárványnak" - tették hozzá.

Még az amerikai kereskedelmi kamara, a Bidenhez hasonló demokraták gyakori ellensége is azt mondta, hogy azon fog dolgozni, hogy tagjait arra ösztönözze, hogy csatlakozzanak az új szabályhoz, "annak biztosítása érdekében, hogy a munkáltatók rendelkezzenek a szükséges erőforrásokkal, útmutatással és rugalmassággal ahhoz, hogy biztosítsák alkalmazottaik és ügyfeleik biztonságát, és megfeleljenek a közegészségügyi követelményeknek".

Bár sok vállalat megkövetelte alkalmazottai egy részének beoltását, csak kevesen biztosították a lehetőséget is erre.  Például a McDonalds és a Disney már megköveteli az immunizáltságot az alkalmazottaitól. Egyre több álláshirdetésben is szerepel ez az elvárás.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök viszont egyelőre arról beszélt, hogy az oltás a leghatásosabb megoldás a járvánnyal szemben, azt is jelezte, hogy egyelőre nem vezet be ilyen előírást a magyar kormány. Bár már itthon is vannak olyan területek, ahol ezt elvárják: az egészségügyben már kötelező az oltások felvétele.