A második legnagyobb amerikai autógyártó szerdán közölte, hogy az amerikai fizetett alkalmazottak több mint 84 százaléka már be van oltva. A vállalat úgy határozta meg a határidőt, hogy az igazodjon a szövetségi vállalkozói irányelvekhez.

"Munkavállalóink egészsége és biztonsága továbbra is a legfőbb prioritásunk, és nagyon bátorító volt számunkra, hogy munkatársaink támogatják az előírásaink betartását, beleértve az amerikai fizetett alkalmazottak több mint 84 százalékát, akik már be vannak oltva" - áll a Ford közleményében.

"Mivel továbbra is intézkedéseket hozunk csapatunk védelme érdekében, a Ford mostantól megköveteli, hogy az amerikai fizetett alkalmazottak többsége december 8-ig teljes mértékben be legyen oltva a koronavírus ellen, ami szintén megfelel a szövetségi vállalkozói irányelveknek" - idézi a Reuters a cég kommunikációját.

A Ford közölte, hogy azok a fizetett dolgozók, akik megtagadják az oltás felvételét, és nem kapnak jóváhagyott orvosi vagy vallási felmentést, akár 30 nap fizetés nélküli szabadságra is küldhetők. 

A detroiti három nagy autógyártó - a General Motors, a Ford és a Chrysler anyavállalata, a Stellantis NV - a múlt hónapban közölte, hogy kötelezővé teszi az oltottságot a kanadai autógyáraiban.

A Stellantis szerdán közölte, hogy "továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és a (United Auto Workers szakszervezettel) együttműködve értékeli a munkavállalók egészségének és biztonságának érdekében meghozandó további intézkedéseket".

Az Egyesült Államokban hasonló szabályokat vezettek be, mint Magyarországon az Orbán-kormány: a munkáltatók kötelezhetik a dolgozókat az oltás felvételére, ha ezt nem teszik meg, akkor fizetetlen szabadságra küldhetők, vagy felfüggeszthetik a munkaviszonyukat. Állami szintű kötelezettség nincs előírva.

Magyarországon az autógyártók még nem számoltak be arról, hogy kötelezővé tennék ezt.