A megállapodás értelmében a Central Post-Trade Solutions lehet a tulajdonosa a magyar tőkepiacon a központi szerződő fél szerepét betöltő KELER KSZF Zrt.-nek, illetve a lengyel energetikai elszámolóháznak, az IRGIT-nek, amely a lengyel áru- és energiatőzsde (TGE) 100 százalékos tulajdonában álló leányvállalata. Az MNB és a BÉT csaknem 53,33 százalékos, illetve 46,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a KELER KSZF-ben.

Az ügylet előfeltétele a KELER KSZF és az IRGIT átvilágítása, majd a felek megállapodása a joint venture (közös társaságmegalapítására vonatkozó) szerződés feltételeiben. Az aláírási határidő 2022. szeptember 30. - írták.

A regionális elszámolási holding többségi tulajdonosa a TGE lehet. A lengyel-magyar tőkepiaci megállapodás ugyanakkor a BÉT stratégiai terveivel is összhangban áll, mert új üzleti lehetőségek feltárását eredményezheti - olvasható a közleményben.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!