A cég vezetői szerint súlyosan érintette a Blue Air hitelét a teljes leállás, a társaság pedig jelenleg megpróbálja felmérni a veszteségeket és a működési kapacitásait és várhatóan csütörtökön közli, milyen járatokat tud újraindítani, akár a Tarom román nemzeti légitársaság, akár más társaságok segítségével, hogy hazaszállítsa külföldi repülőtereken rekedt utasait.

A Blue Air adóssága 230 millió euróra rúg, ami a cég normális éves bevételének felét teszi ki. A Blue Air flottája 2019-ben még 32 repülőgépből állt, jelenleg 13 gépet üzemeltet, amelyek átlagosan 174 hellyel rendelkeznek, de a tél folyamán számuk ötre csökken, mert a többit vissza kell szolgáltassák a tulajdonosoknak - írja az MTI.

A leállással kapcsolatban a cég azzal védekezik, hogy az utasoknak felajánlották a törvényes előírásokban szereplő választási lehetőségeket: a jegy árának megtérítését, a foglalás átütemezését egy későbbi, szabad helyekkel rendelkező járatra, vagy a jegy árának letétbe helyezését és egy későbbi repülőjegy megvásárlására történő felhasználás érdekében, csakhogy a Blue Air nem egyetlen járatát törölte, hanem az összest - mutat rá a Mediafax.

Közben a bukaresti közlekedési tárcát vezető Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes bejelentette: a Tarom megkezdi a Blue Air külföldön rekedt utasainak hazaszállítását: az első gép szerda este indul Tel-Avivba, ahonnan mintegy 150, a Blue Air leállása által érintett román állampolgárt szállít az ország.

A kormány adott pénzt az utasok hazaszállítására

A bukaresti kormány szerdai ülésén ötmillió lejt (413 millió forint) utalt át a költségvetés tartalékalapjából közlekedési minisztériumnak, hogy - a Tarom segítségével - igény esetén hazaszállítsa a Blue Air leállása miatt külföldön rekedt román állampolgárokat. A kormányülésen Nicole Ciuca miniszterelnök azt ígérte: ezt a pénzt is behajtják a Blue Air-en.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint a vállalat 28 millió lej (2,3 milliárd forint) adósságot halmozott fel a román környezetvédelmi alappal szemben, ezért eljárás indult ellene, illetve ezért zárolta az állam a légi cég bankszámláit.